Изпълкомът на БФС взе революционно решение, което обаче ще удари водещите клубове у нас. То гласи, че от сезон 2020/21 отборите от родния елит нямат право да картотекират вратари извън Европейския съюз. Припомняме, че в Левски титуляр в момента е черногорецът Милан Миятович, а в ЦСКА бразилецът Густаво Бусато. В Лудогорец се разчита главно на Пламен Илиев, но и на бразилеца Ренан дос Сантос.

Предлагаме ви цялата информация, излязла на сайта на БФС:

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз проведе редовно заседание в Национална футболна база „Бояна“.  На него бяха приети промени в Наредбата за национално клубно лицензиране, според които всички кандидати за лиценз ще трябва да публикуват на клубната си Интернет-страница финансовата информация, която предоставят на Лицензионната комисия към 31 март на съответната година. В допълнение бе прието предложението да се опрости процедурата по издаване на лиценз за Втора професионална лига, като се признае, че лиценз за участие в Първа професионална лига е валиден за участието и във ВПЛ, без представяне на допълнителна молба или документи. Ще бъдат въведени и промени, отразяващи предстоящото въвеждане на електронна платформа за лицензионните документи, което на свой ред ще облекчи и улесни клубовете при подготовката и представянето на документацията. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Членовете на Изпълнителния комитет бяха запознати с получаването на международния лиценз ISO 9001:2015 за системата на управление на лицензионния процес, внедрена в БФС, с валидност до 3 юни 2022 г., както и с успешното одитиране на Лицензионната администрация, сертифицирано от УЕФА.

Изпълкомът разгледа проект за Антидопингови правила в системата на Българския футболен съюз, целящ уреждане на условията и реда за провеждане на допингов контрол, мерките за предотвратяване и борбата срещу използването на допинг в спорта, както и дисциплинарното производство при евентуални нарушения.

Ръководните фактори в българския футбол също така приеха предложението за налагане на глоби и наказания на четвъртите съдии, съдийските наблюдатели и делегатите на двубои от вътрешното първенство при неспазване или незадоволително изпълнение на служебните им задължения, както и предложението на Треньорската школа за забрана участието на вратари с паспорти от държави извън Европейския съюз в професионалния ни футбол от началото на състезателната 2020/2021 година.