България пропусна да победи Швейцария, завършвайки 0:0 във важната евроквалификация, играна пред 10 000 зрители на стадион "Васил Левски". Заради самоубийственото реми "трикольорите" почти се сбогуваха с Евро 2012, оставайки на 4-ото място в Група "G" с едва 4 спечелени точки от 4 изиграни срещи до момента. На първите две позиции с по 10 точки са Англия и Черна гора. Именно срещу черногорците е следващата евроквалификация на България - гостуване на 4 юни.

В днешния мач на "Васил Левски" избраниците на Лотар Матеус надиграха съперника, създадоха куп положения, но така и не се намери някой, който да вкара. Очевидно ни липсва отказалият се от националния отбор Димитър Бербатов, а освен това срещу швейцарците бяхме и без наказания Мартин Петров.

Преди началото на двубоя капитанът Стилиян Петров бе награден от презиндента на БФС Борислав Михайлов с огромен букет и специален плакет за стотния си мач с екипа на "А" тима. Стенли обаче не успя да отпразнува с победа юбилейния си двубой за България. Халфът на Астън Вила изигра силни 90 минути и заслужаваше да запише победа по време на празненството си.

В така важния мач Матеус заложи на вратата на Николай Михайлов, а четворката бранители пред стража на Твенте бе съставена от Иван Бандаловски - отдясно, Костадин Стоянов и Иван Иванов - в центъра, а отляво - Петър Занев. Като вътрешни полузащитници срещу "часовникарите" действаха Стилиян Петров и Благой Георгиев. По крилата германецът се довери на Спас Делев - по лявото, и на Станислав Манолев - по дясното. На върха на атаката титуляр започна Димитър Макриев, а зад него Ивелин Попов.

"Трикольорите" стартираха вихрено. Още в началните секунди пред Ивелин Попов се откри възможност за откриване на резултата. Станислав Манолев изпълни бързо тъч, хвърляйки топката към нападателя на Газиантепспор. Той овладя подаването, напредна, след което стреля с десния крак, но на сантиметри покрай дясната греда. В 8-ата минута Димитър Макриев нанесе удар с глава, но в аут. Първият шут в очертанията на вратата на гостите бе дело на Спас Делев. Дебютантът стреля силно от 30-ина метра, но право в ръцете на Марко Вьолфли. Малко след това стражът на Йънг Бойс спаси на два пъти удари на Благой Георгиев.

В 29-ата минута страхотна атака на "трикольорите" за малко да завърши с гол. Ивелин Попов напредна, след което подаде на Макриев. Таранът центрира отляво към връхлитащия Стилиян Петров, който засече от движение, но топката премина на сантиметри над напречната греда.

В 30-ата Александер Фрай бе близо до гол. Иван Иванов увисна, Марко Щрелер свали към звездата на гостите, който от близко разстояние нанесе опасен удар, Михайлов го спаси. До почивката още на няколко пъти Фрай обстрелва българската врата, но за наше щастие неточно.

Минута преди края на първото полувреме включилият се в атака защитник на Литекс Петър Занев отправи коварен изстрел, но топката прелетя над вратата на Швейцария. В продължението Стилиян Петров стреля от движение, но покрай лявата греда.

В началото на второто полувреме отново упражнихме натиск. Първо Спас Делев стреля, но се оказа, че е в засада. Малко след това нисичкият нападател на ЦСКА отклони с глава към Макриев центрираната топка, нападателят на израелския Ашдод обаче не успя да играе с нея и тя излезе в аут. В 52-ата минута Макриев отстъпи мястото си на Цветан Генков. Нападателят на полския Висла (Краков) се включи добре, но и той така и не успя да накаже гостите.

В 66-ата минута Ивелин Попов подаде на Спас Делев пред наказателното поле на "часовникарите", нападателят на ЦСКА залъга няколко играчи на съперника, нанесе удар, но слаб и право в ръцете на стража Марко Вьолфли. В 72-ата удар на Делев бе блокиран от бранител. Последваха силни минути на швейцарците, като на няколко пъти Николай Михайлов успешно ловеше центрираните топки.

До края Лотар Матеус пусна Здравко Лазаров и Станислав Ангелов, но и те с нищо не промениха крайния изход от мача - 0:0.

Във вторник на "трикольорите" предстои контрола с Кипър в Ларнака. /БЛИЦ

Срещата по минути - ТУК

БЪЛГАРИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ 0:0

БЪЛГАРИЯ: 13.Николай Михайлов, 3.Иван Бандаловски, 21.Костадин Стоянов, 15.Иван Иванов, 4.Петър Занев, 2.Станислав Манолев, 19.Стилиян Петров, 7.Благой Георгиев, 8.Спас Делев (81-11.Здравко Лазаров), 9.Ивелин Попов (85-6.Станислав Ангелов), 10.Димитър Макриев (52-20.Цветан Генков)
Резерви: 1.Владислав Стоянов, 5.Николай Бодуров, 6.Станислав Ангелов, 12.Георги Пеев, 22.Румен Трифонов, 11.Здравко Лазаров, 20.Цветан Генков
Селекционер: Лотар Матеус

ШВЕЙЦАРИЯ: 12.Марко Вьолфли, 3.Рето Циглер, 13.Стефан Грихтинг, 5.Стив фон Берген, 2.Щефан Лихтщайнер, 14.Валентин Щокер (67-19.Ерен Дердийок), 15.Блерим Джемайли, 8.Гьокхан Инлер, 7.Валон Бехрами (16-16.Желсон Фернандеш), 11.Марко Щрелер (76-18.Марио Гавранович), 9.Александер Фрай
Резерви: 22.Джони Леони, 4.Франсоа Афолтер, 17.Ксавие Маргайраз, 16.Желсон Фернандеш, 10.Хакан Якин, 19.Ерен Дердийок, 18.Марио Гавранович
Селекционер: Отмар Хицфелд 

София, стадион "Васил Левски" - 10 000 зрители
Съдия: Уилям Колъм (Шотландия)
Жълти картони: Костадин Стоянов, Благой Георгиев, Петър Занев, Станислав Манолев (България); Валон Бехрами, Ерен Дердийок (Швейцария)