Фенклуб Сектор „Г” призова запалянковците на останалите отбори да спрат с употребата на всякакви „оръжия” и „помощни” предмети. Публикуваме декларацията на сдружението, която е втора за деня, без редакторска намеса:
 
Време е да кажем "НЕ" на оръжията!!!
 
Редица събития от последните години ни карат да смятаме, че е крайно време в "срещите на улицата" между привърженици на различните клубове да се въведат правила и граници, които не трябва да се преминават! Става дума за употребата на всякакви "оръжия" и "помощни" предмети - нещо, което е все по-често срещано особено сред "подрастващото поколение". На това трябва да се сложи край, преди нещата да са излезли извън контрол. Причините да искаме това са няколко.
 
Първо - чист късмет е, че на няколко пъти се разминаваме с фатален случай. И това са само ситуациите, които ние знаем по улиците на София. Не може всеки, купил си палка, спрей, нож и т.н., да се изживява като хулиган и да избива комплекси, включително върху обикновени привърженици. Който има претенции да е хулиган и фактор "на улицата", трябва да е подготвен да напада и да се защитава без оръжия! Всички знаем, че фенове дори на най-големите врагове са част от различни патриотични организации и работят рамо да рамо за България. Неведнъж националният интерес е обединявал дори и по-големи групи от най-непримиримите съперници. Щом това е възможно, значи е постижимо и това, което искаме! Ние, българите, не сме страхливци и ножари, за разлика от едни на югоизток от нас. Не бива да позволяваме да израсне поколение от страхливци. Не е срамно да изгубиш битка. Така е в живота и във всички съперничества - не може винаги да побеждаваш, понякога трябва да приемеш загубата. Срамно е обаче да откажеш битка, срамно е да не се биеш честно! Срамно е, когато загубиш, да не признаеш поражението.
 
Второ - футболните фенове винаги са били удобният виновник за всичко в държавата. Политиците винаги са готови да си измият ръцете с нас, за да изместят вниманието от истинските проблеми в държавата. Пресен пример е все още неразкритото убийство в Борисовата градина от миналия юни, когато отново, неоснователно, бяха хвърляни обвинения срещу привържениците от парламентарната трибуна. Ако не се спре навреме войната с "оръжия", рано или късно фаталният случай ще дойде. А това ще е идеален повод за престъпниците с бели якички да унищожат веднъж завинаги крайните футболни фенове в България - едни от малкото останали хора, които имат собствено мнение и не подлежат на лесна манипулация.
 
По наше мнение в момента в България има не повече от 10 клуба с привърженици, които ги касае написаното по-горе. Нека представител на тези от тях, които са съгласни с написаното и имат желание на нашата "сцена" да се въведат правила, да се свърже с нас. Не е нужно "да откриваме топлата вода" - в някои държави вече съществуват "кодекси" за поведение на феновете. Ако видим, че има достатъчно съгласни, можем да организираме среща, на която избрани представители от всеки клуб да се разберат за правила, подходящи за българската действителност. Случи ли се това, вече е отговорност на лидерите на всяка трибуна да налагат спазването на съответните правила.
 
Смятаме, че това ще бъде за добро за всички, които обичаме отборите си и ги следваме навсякъде по стадионите."