Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

"Ботев" (Пловдив) постигна лесна победа с 2:0 над Миньор (Перник) в скучен мач от 27-ия кръг на "А" група. Двубоят се игра на стадион "Българка армия" поради наказание на "жълто-черните", а автор и на двете попадения стана Иван Цветков. Опитният нападател откри резултата в 32-ата минута, а в 85-ата отново той наказа изпадналите от елита перничани. В добавеното време на мача Томаш Иршак беше изгонен за втори жълт картон и гостите завършиха с 10 човека. При резултат 2:0 за своя отбор чехът реши да бави играта, за което беше отстранен от съдията Атанас Димитров. Веднага след тази проява главният рефер свири край на срещата, а Иршак напусна терена изключително доволен. Явно целта му е била да си изпроси изгонването, да бъде наказан за следващия мач, който е срещу "Ботев" (Враца), след което да се завърне за тежкото гостуване на Лудогорец на 22 май.

Любопитното беше, че в днешната среща "канарчетата" играха със синьо-бял екип, което се случи за първи път през този сезон. Дебют за "Ботев" в официален мач пък записа юношата Серкан Юсеин. 17-годишният талант бе на терена в последните няколко минути, след като Станимир Стоилов го пусна на мястото на Тодор Неделев, който асистира и за двата гола на Цветков.

Избраниците на Мъри нито за миг не бяха сериозно застрашени от аутсайдера Миньор и единствено не беше ясно с колко гола разлика "Ботев" ще победи на "Армията". А само преди два кръга "канарчетата" отново гостуваха в Борисовата градина, когато обаче не успяха нищо да вземат, губейки с 0:1 от ЦСКА.

След днешния успех "Ботев" събра 54 точки и заема 4-ата позиция във временното класиране, на 3 зад "червените", с които водят битка за класиране в Лига Европа. Миньор остана на 14-ото място с 20 точки.

bot.jpg

Мачът започна при доста спокойно темпо. В началните минути играта беше равностойна, но постепенно "канарчетата" наложиха превъзходство и положенията пред вратата на Миньор не закъсняха. Първото дойде в 17-ата минута, когато Луис Педро напредна по лявото крило, нахлу в наказателното поле и подаде на Тодор Неделев, който стреля, но Боян Пейков спаси. Секунди по-късно Неделев изведе Луис Педро отляво, но шутът на холандеца бе избит в корнер от стража на Миньор. В 21-ата и Артур Енрике пробва мерника си, като и този път опасността пред Пейков отмина. В 32-ата минута обаче "Ботев" успя да поведе. Иван Цветков беше изведен по отличен начин от Тодор Неделев в наказателното поле на Миньор, Адриан Олегов не успя да му попречи, хвърляйки се на шпагат в краката му, и за опитния нападател не бе проблем да реализира в опразнената врата - 0:1.

Крехката преднина на гостите остана непроменена до почивката. В началото на втората част Стоилов пусна Станислав Костов на мястото на Луис Педро. В 52-ата минута сантиметри не достигнаха на Бобан Грънчаров да засече топката с глава в опразнената врата след центриране от корнер. Малко след това самостоятелен рейд на резервата Станислав Костов завърши с изстрел от границата на наказателното поле, който профуча покрай дясната греда на вратата на Миньор.

Избраниците на Николай Тодоров най-после погледнаха към Адам Стаховяк в 59-ата минута, когато изстрел на Петър Петров бе спасен от полския страж на "Ботев".

В 84-ата минута Станислав Костов можеше да отбележи, но Пейков със сетни усилия изби в корнер. Само секунди по-късно "канарчетата" успяха да удвоят преднината си. Иван Цветков отново попадна в прегръдките на съотборниците си. Томас Иршак изведе по диагонал Тодор Неделев, който пусна топката успоредно на голлинията и опитният нападател необезпокояван я вкара в мрежата - 0:2. Секунди преди Цветков да я засече Олегов направи шпагат, но не успя да я изчисти.

Мачът по минути - ТУК

МИНЬОР - "БОТЕВ" (Пд) 0:2
0:1 Иван Цветков (32), 0:2 Иван Цветков (85)

minyor.jpg
МИНЬОР:
22.Боян Пейков, 3.Адриан Олегов, 7.Александър Александров, 8.Йордан Йорданов (70-39.Кристиян Евгениев), 14.Ивайло Цветков, 19.Петър Петров (83-11.Maрио Димитров), 20.Давид Стоянов, 89.Стефан Станчев, 17.Виктор Софрониев, 10.Томислав Павлов, 15.Салас Окечукво
Резерви: 1.Николай Банков, 2.Виктор Райчев, 5.Ахмед Хикмет, 11.Марио Димитров, 24.Димитър Ялъмов, 23.Стоян Стефанов, 39.Кристиян Евгениев
 Треньор: Николай Тодоров

2_13.jpg
"БОТЕВ" (Пловдив)
:1.Адам Стаховяк, 26.Артур Енрике, 5.Бобан Грънчаров, 83.Сивард Спрокел, 11.Йордан Христов, 7.Мариян Огнянов (81-13.Николай Павлов), 16.Томас Иршак, 71.Борис Галчев, 8.Тодор Неделев (90-2.Серкан Юсеин), 9.Луис Педро (46-18.Станислав Костов), 19.Иван Цветков
Резерви: 30.Росен Андонов, 15.Марлон Перейра, 55.Ангел Рахов, 2.Серкан Юсеин, 6.Костадин Дяков, 18.Станислав Костов, 13.Николай Павлов
Треньор: Станимир Стоилов 

София, стадион "Българска армия"
Съдия: Атанас Димитров
Жълти картони: Адриан Олегов, Давид Стоянов (Миньор); Томас Иршак ("Ботев" Пд)
Червен картон: Томаш Иршак (90+3-Миньор)

През есента: "Ботев" (Пд) - Миньор 2:0

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ