ЦСКА и Славия често са правели интересни и интригуващи мачове. През сезон 1979/80 двата тима даже водят жесток спор за титлата, като в крайна сметка щастието се усмихва на “червените”.
 
През пролетта на 1983 година обаче “армейците” и “белите” си спретват страхотна далавера, от която облагодетелстван е тимът от столичния квартал “Овча купел”. За какво точно става въпрос – БЛИЦ ще припомни на своите читатели в следващите редове...
 
На 11 юни 1983 година се играе последният кръг от първенството на “А” РФГ. ЦСКА вече си е осигурил титлата, която е четвърта поред. Славия е в дъното на класирането – на косъм от зоната на изпадащите. Според тогавашния регламент последните два тима изпадат директно, а заелите съответно 13-та и 14-та позиция играят бараж с отбори от “Б” групите. За да избегне плейофа, Славия трябва да победи на всяка цена ЦСКА.
 
Няколко дни преди началото на двубоя от ръководството на “белия” клуб, който тогава е част от Строителните войски към Българската народна армия, напират за среща с генерал Добри Джуров. Целта е ясна – ЦСКА да се смили и да полегне на Славия. Армейски генерал Джуров обаче е в командировка в Прага, където се провежда семинар на страните-членки на Варшавския договор. Никой от заместниците му не смее да предприеме каквито и да е било мерки. Отчаяните “бели” шефове търсят спасение и в Милко Балев. Видният партиен лидер, останал в историята като най-запаленият цесекар, също отсъства от страната. Балев придружава Тодор Живков при посещение в чужбина.
 
Когато от спортно-техническия щаб на Славия отиват при Стефан Божков, който е треньор на ЦСКА, го молят да помага. Легендарният д-р Божков обаче поклаща глава и отговаря, че тези работи не стават ей така. Че социалистическият морал не бива да бъде нарушаван и ако все пак се реши да се предприемат някакви аморални действия, това трябва да се случи само и единствено с разрешение отгоре.
 
В деня на мача никой не знае как ще се развият събитията на терена. Двата тима се отправят към Националния стадион “Васил Левски” за началото на двубоя, който стартира точно в 18 часа.
 
Когато влизат в своята съблекалня, “армейските” футболисти остават шокирани. Близо до вратата те откриват захвърлен сак, на чието дъно се мъдрят банкноти. Играчите онемяват, треньорите – също. Малко по-късно “червените” са посетени от генерал от Строителните войски, който им заявява: “Момчета, решихме да ви почерпим по случай оцеляването ни в “А” група, което зависи... от вас. Надявам се всичко да мине гладко, но без много да се разбира от феновете на стадиона...”
 
Два дни след мача играчите на ЦСКА научават каква е историята. Босовете на Славия все пак успяват да се свържат преди двубоя с Милко Балев, който дава съгласието си за спасението на “белите”. Но добавя: “Намерете начин да почерпите скромно нашите футболисти. Те после ще си свършат работата.”
Във въпросния сак има не повече от 500 лева, които обаче в тези години са си доста пари.
 
Какво се случва на самия мач? Циркът е пълен. В състава на ЦСКА блестят плеяда от звезди. Една от “червените” легенди – Цветан Йончев, се озовава в 10-ата минута на стрелкова позиция.  Цецо преодолява по дясното крило двама защитници, литва и вратаря. Трябва само да чукне топката в зеещата мрежа. Йончев обаче се препъва (със сигурност нарочно) и падайки, ритва кълбото високо, високо над напречната греда.
 
“Белите” после започват да атакуват. Ама непослушната топка не ще и не ще да минава голлинията. Най-накрая Славия открива резултата. Трябва обаче още едно попадение, тъй като решаваща може да се окаже головата разлика. Вторият гол не пада.

Вратарят на ЦСКА Георги Велинов е готов на всичко, за да помогне, но “белите” нападатели не могат да уцелят 7-метровата рамка. Накрая Джони е принуден при една безобидна ситуация в наказателното поле да тушира младия нападател на Славия Петър Александров. Дузпа! Зад топката застава младокът от град Карлово, а миг преди да изпълни, Велинов му намигва накъде ще се хвърли. Планът е изпълнен – Джони се мята в десния ъгъл, Александров стреля в левия. Прави го успешно – 2:0 за Славия.
 
Благодарение на победата “белите” завършват с 28 точки на 12-то място. Със същия актив е и Черноморец. Бургазлии обаче имат по-лоша голова разлика. Тяхната е минус 6, а на Славия е минус 2. Така черноморци финишират на фаталното 13-то място и заедно с 14-ия Хасково играят баражи – съответно срещу Локо (Пд) и Осъм (Ловеч). Славия оцелява благодарение на ЦСКА.
 
През същия сезон 1982/83 избухва скандал с “черно тото”. Спартак (Плевен) е изваден от “А” група заради опит за уреждане на мача с Черно море.
 
На следващата година Славия отново затъва. Този път помощ няма отникъде и “белите” се закотвят на 14-тото място. В баража славистите излизат срещу Шумен и след страхотен късмет успяват пак да се отърват от изпадането. Първият плейоф приключва 2:2, а вторият – 2:1 за Славия.