Никой не е по-голям от клуба! Тази максима важи и за Чико (Бяга), и за ЦСКА, и за Реал (Мадрид). Просто такива са законите на футбола. И когато бъдат нарушени, настъпва „Време разделно“. Само чудо може да върне Николай Бодуров в състава на ЦСКА, пише „Труд“. Въпросът е какво се случи? Чашата на търпението към национала преля в дните преди евродуела срещу Зоря.

Едва изчакал края на тренировката, Бодуров тръгнал да пали колата за родния Благоевград, за където пътува всеки ден. Собственикът Гриша Ганчев призовал защитника да почака, тъй като предстои разговор с отбора за повдигане на духа и обявяване на премиите за отстраняване на украинците. Пред всички Бодуров отвърнал, че си има работа, а тренировката е свършила.

Треньорът Люпко Петрович отдавна негодувал от факта, че именно капитанът първи си тръгва от базата в Панчарево. Чашата преляла и за сърбина, който лично уведомил Ганчев какво ще каже за отсъствието на Бодуров пред медиите след мача със Зоря и ще носи отговорност за решението си.

Личната работа в Благоевград обаче не е единственото провинение на футболиста. На тренировки Бодуров често си позволявал да репликира щаба и да не се влага напълно при упражнения, които не му харесват. Многократно на тренировки и мачове Бодуров си позволявал нецензурни думи към свои съотборници. Псувните са рецидив за Бодуров. След мача на националния отбор с Малта (1:1) през 2014 година чрез профила си във „Фейсбук“ защитникът напсува на майка фен, който му написа „Вие сте срам за България!“

Просташко поведение Бодуров демонстрира и на едно от последните вечни дербита. Телевизионните повторения показаха как бранителят на ЦСКА плюе по Богдан Вашчук от Левски. Последва наказание от дисциплинарната комисия и „червените“ останаха без капитана си за полуфинала за купата срещу Ботев. Миналото лято именно Бодуров и Вашчук бяха сред най-дейните в масов бой след мача Рига – ЦСКА в Лига Европа, което му донесе червен картон и друго отсъствие от важни двубои на тима си.

Winbet - на един клик разстояние! (18)

Сегашното изваждане на Бодуров също е рецидив. През 2013 година ръководството на Литекс отстрани защитника от мачове заради дисциплинарни проблеми. Тогава Бодуров намери начин да се извини и да продължи в Ловеч, след което бе продаден дори на Фулъм.

Какъв е шансът ЦСКА да прости на своя капитан? Бодуров е доказал, че е стабилен футболист във важни мачове. Игра отлично 120 минути срещу Осиек, вкара една от дузпите. Но вече е на 33 години и е на път да завърши кариерата си през задната врата. Публично извинение към ръководството, треньорите, съотборниците и феновете може и да върне звездния му статус. Обратен ефект обаче имат снимката с фланелка „Никога не се предавай“ и призиви на също просташки език от ветерани с размътени от алкохол мозъци.

Рубен Пинто е друг капитан на ЦСКА, който явно се е помислил за недосегаем. Португалецът с най-дълъг стаж от чужденците на „Българска армия“ е оформил около себе си групата на испаноговорящите. А Гриша Ганчев е известен като собственика, който най-малко толерира разделение в отбора му. Освен това Пинто е започнал да не издържа на конкуренцията на лятната селекция, което очевидно го дразни.

От групата на ЦСКА все по-често отпада Божидар Чорбаджийски. Юношата на „червените“ няма дисциплинарни проблеми. Но първият капитан след завръщането на ЦСКА в елита прави прекалено много грешки на терена, които костваха мачове на тима – фрапиращи гафове срещу Левски, глупав червен картон срещу „Копенхаген“…

Чорбаджийски със сигурност е футболистът, който е получил най-много картбланш в историята на ЦСКА. Но статусът му на „юноша на отбора“ вече не може да го пази. А и привличането на новите защитници и тяхното представяне на „Армията“ само по-скоро ще форсира раздялата с Чорбаджийски.

71-годишната история на ЦСКА помни велики капитани. Лентата е била чест, отговорност и пример. А когато някой не го разбира, следва „Време разделно“. Най-пресният пример е Борис Галчев, който си позволи да раздели ЦСКА на свои и чужди, вместо да се канонизира като един от героите в най-тежкото „червено“ времe.

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - подготовка и трансфери
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020