Англия ще разположи свои шпиони на различни места на стадион „Васил Левски“ по време на предстоящата на 14 октомври квалификация за Евро 2020 срещу България. Целта на тези „тайни агенти“ ще бъде да следят за прояви на расизъм и да сигнализират за нередностите.

„Трите лъва“ са притеснени заради обидите на расова основа, получени от тъмнокожите им играчи по време на мача с Черна гора. Затова срещата в София е обявена за високорискова. Още повече, че по време на квалификацията за Евро 2012 Ашли Йънг стана жертва на расови обиди на стадион „Васил Левски“.

Както е известно, България приема Англия на 14 октомври с частично затваряне трибуните от стадиона. Срещу „трите лъва“ 3000 седалки трябва да останат незапълнени след наказание, наложено от УЕФА заради расистки прояви по време на мача с Косово. Друго наказание ще има за следващото ни домакинство с Чехия. Както е известно, български запалянко беше изведен от „Уембли“ заради проява на расова неприязън към Рахим Стърлинг по време на мача Англия – България (4:0) през септември.

Ако бъде получен сигнал от английските шпиони на Националния стадион, то следва прилагането на тристепенна процедура. Първо реферът спира мача и по уредбата се отправя предупреждение. След това играчите напускат терена до укротяване на обстановката. Третата стъпка се отнася до прекратяване на срещата.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Ще имаме наши хора, разположени на различни точки на стадиона, които ще бъдат в постоянен контакт с хората на УЕФА. Вече сме много по-наясно с процедурите в ситуации на расизъм. Не така беше в Черна гора по-рано през годината, а и тогава инцидентите се случиха в края на мача“, заяви селекционерът Гарет Саутгейт.

„Нашите играчи ще бъдат предупредени за начините за реакция. Не го направихме в предишните случаи, тъй като след двубоя с Черна гора имахме две домакинства. Сега обаче моментът е подходящ. Разговорите за действията при случай на расизъм ще бъдат проведени още в началото на предстоящата седмица“, допълни треньорът на английските национали.

„Знам, че момчетата предпочитат да се фокусират върху играта и акцентът да бъде върху футбола, но темата е много сериозна. Затова трябва да сме сигурни, че всички са запознати. Всички се надяваме, че расизмът няма да е основната тема в края на мача“, завърши Саутгейт.

Нашата квалификационна група за Евро 2020