Славия победи с 2:1 Литекс и по този начин Велислав Вуцов нанесе звучен шамар на амбициозния тим на Христо Стоичков, който преди този кръг имаше сериозни шансове дори за шампионската титла. След издънката на "Овча купел" обаче "оранжевите" остават с 43 точки, на 6 от лидера "Левски" и на 5 от временно втория Лудогорец, който утре приема Локомотив (Пловдив). Славия пък вече има 29 точки и се утвърди на 8-ата позиция.

Мачът на "Овча купел" започна вихрено. Здравко Лазаров откри резултата в 7-ата минута, Васил Божиков си отбеляза автогол в 18-ата, а в 26-ата Исмаил Иса намали за Литекс. До края обаче така и не падна ново попадение, въпреки че и пред двете врати имаше много положения, като най-фрапантните бяха пропиляни от избраниците на Вуцов. В крайна сметка обаче радостта беше за "белите", които 9 април отпразнуваха 100-годишния си юбилей и започнаха победно втория си век.

Важно е да се отбележи, че този път съдията не беше главно действащо лице, както свикнахме да наблюдаваме напоследък. Таско Тасков имаше доста работа, показа много жълти картони, а в 66-ата минута дори остави Литекс с човек по-малко. Защитникът Емил Грозев беше заслужено изгонен, след като умишлено повали на земята Радослав Василев, който се озоваваше сам срещу Илко Пиргов. Младият нападател на Славия изигра много силен мач срещу Литекс, но пропусна да увенчае труда си с попадение. На два пъти Василев излизаше очи в очи срещу Пиргов, но така и не успя да го преодолее. Фрапантни пропуски направиха още Галин Иванов и Антонио Ливраменто, но в крайна сметка "белите" ликуваха след последния съдийски сигнал и взеха реванш от Литекс за тежката загуба с 0:5 от есента.

Мачът на "Овча купел" започна отлично за домакините. Опитният Здравко Лазаров откри резултата в 7-ата минута. Димо Атанасов направи отличен пробив по лявото крило, центрира в наказателното поле на Литекс, където Електричката беше изпуснат от Страхил Попов около точката на дузпата и за него не беше проблем да реализира в мрежата на Илко Пиргов - 1:0.

В днешната среща Димо Атанасов получи шанс за изява, като дори започна титуляр, налагайки се да заеме мястото на наказания Радослав Димитров на десния бек.

Още в следващата атака Литекс можеше да изравни. Исмаил Иса се озова сам срещу Георги Петков, пробва да го прехвърли, но неуспешно. В 9-ата минута включилият се в атака защитник Емил Грозев стреля от воле покрай вратата на Славия.

В 16-ата Радослав Василев пропусна да удвои преднината на Славия. Младият нападател на домакините беше изведен отлично от Здравко Лазаров, Божиков не успя да го удържи, озова се сам срещу Пиргов, но стреля високо над вратата.

Две минути след това - в 18-ата "белите" все пак удвоиха, след като Васил Божиков си отбеляза автогол. Топката беше центрирана към Здравко Лазаров в наказателното поле на Литекс, където трима в оранжево го пазеха, а в опита си да избие топката, Божиков я засече с глава и я изпрати неспасяемо в собствената си врата - 2:0.

В 21-ата минута последва нов фрапантен пропуск на Радослав Василев, при който Вуцов направо подивя и едва не разкъса сакото си, ядосвайки се край тъчлинията. Нападателят на Славия отново се озова сам срещу Пиргов, но пак не успя да реализира, с което вбеси наставника си. Миг преди Василев да стреля обаче, Божиков направи решителен шпагат и му попречи да вкара.

В 26-ата Литекс намали резултата. Исмаил Иса бе изведен фронтално срещу Георги Петков, опитният вратар реши да го пресрещне пред наказателното си поле, но се размина с топката, след което за Иса не беше проблем да я изпрати в опразнената врата - 2:1.

Петков обаче действа съобразително и не фаулира Иса, което щеше да му донесе червен картон и тогава щеше да пропусне 1/2-финала с Берое за Купата на България, а както е известно, именно този трофей е целта на Славия.

В 32-ата минута Вуцов подивява след поредния фрапантен пропуск пред вратата на Литекс. Този път Галин Иванов не успя да се разпише от отлично положение.

Малко преди почивката пък Емил Грозев пропусна да вкара за Литекс, а през второто полувреме така и не падна нов гол. Темпото на игра значително спадна, като преобладаваха единоборствата в центъра на терена. Не липсваха и грубостите, което принуди съдията Таско Тасков да покаже доста жълти картони. В 66-ата на рефера дори му се наложи да вдигне червен картон, като заслужено изгони Емил Грозев. Бранителят на Литекс повали Радослав Василев, който се озоваваше очи в очи срещу Илко Пиргов. Въпреки че играха с човек повече над 20 минути "белите" не успяха да стигнат до трети гол и да решат предварително крайния изход от мача. В 89-ата минута Антонио Ливраменто не успява да се разпише от добра ситуация и така срещата завърши 2:1 за стогодишната Славия.

Мачът по минути - ТУК
 
СЛАВИЯ - ЛИТЕКС 2:1
1:0 Здравко Лазаров (7), 2:0 Васил Божиков (18-автогол), 2:1 Исмаил Иса (26)

logo_Slavia.jpg
СЛАВИЯ: 1.Георги Петков, 18.Филип Филипов, 3.Живко Желев, 6.Даниел Златков, 17.Димо Атанасов, 5.Тодор Янчев, 10.Павле Попара (60-14.Янко Сандански), 77.Здравко Лазаров, 33.Галин Иванов (79-88.Петър Димитров), 35.Антонио Ливраменто, 11.Радослав Василев (67-8.Чавдар Янков)
Резерви: 12.Ивайло Иванов, 22.Виктор Генев, 7.Дайсуке Мацуй, 8.Чавдар Янков, 14.Янко Сандански, 19.Мирослав Антонов, 88.Петър Димитров
Треньор: Велислав Вуцов


lit.jpg
ЛИТЕКС:
1.Илко Пиргов, 16.Страхил Попов, 18.Илия Миланов, 5.Емил Грозев, 4.Васил Божиков, 21.Александър Цветков, 17.Георги Миланов, 6.Симеон Славчев (46-10.Стенио Жуниор), 9.Исмаил Иса, 14.Анмандо Ваюши, 7.Ванжер (69-15.Томи Костадинов)
Резерви: 30.Евгени Александров, 2.Кирил Динчев, 8.Никола Колев, 10.Стенио Жуниор, 11.Кирил Десподов, 15.Томи Костадинов, 27.Момчил Цветанов
Треньор: Христо Стоичков


София, стадион "Славия"
Съдия: Таско Тасков
Жълти картони: Живко Желев, Тодор Янчев, Павле Попара, Радослав Василев, Димо Атанасов, Петър Димитров (Славия); Александър Цветков (Литекс)
Червен картон: Емил Грозев (66-Литекс)

През есента: Литекс - Славия 5:0

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ