Женският футбол набира все по-голяма популярност, но днес има повод за празник, тъй като се навършват 120 години от първия официален женски мач.
 
Футболни срещи между представители на слабия пол са играни и по-рано, но за официалното рождение на женския футбол се счита 23 март 1895 г. Тогава организираният в началото на същата година Бритиш лейдис Футбол Клуб, основан от Нети Хънибол, се разделя на две формации Южна и Северна и излиза на терена на „Крауч Енд“ в Лондон. Жените от клуба са тренирани от крилото на Тотнъм Бил Джулиън.
 
Въпреки че женският футбол не се радва на особена популярност, по трибуните се събират 10 000 зрители. Повечето са любопитни да видят как жени ще играят спорт, считан по онова време за изключително мъжко занимание.
 
„Малцина от тези зрителите обаче успяха да видят нещо от срещата, освен тези, които седяха на единствената малка трибуна на стадиона. Останалите зрители стояха встрани от терена строени един зад друг и само първите редици виждаха развитието на мача“, пише в репортажа за мача на в. „Гардиън“.
 
1_2.jpgДвубоят завършва 7:1 за Севера, воден от своя капитан Нети Хънибол (на снимката вдясно). Отзивите за мача са противоположни, но не бива да се забравя, че играят жени, които само от два месеца се занимават с футбол.
 
Британските вестници от онова време отделят особено внимание на две забележителни неща в мача. mrs_graham.jpgПървото е невероятното представяне на вратаря на Севера г-жа Греъм (на снимката вляво). Вестник „Стандард“ описва играта и като „стабилна“, а „Мидълзбро Дейли Газет“ е категоричен, че ако вратарката е била от другия отбор, загубата на Юга е нямало да бъде толкова сериозна.
 
Второто забележително нещо са екипите. Футболистките играят с блузи, шапки и панталони, привързани в долния край на крачолите. Това е счетено за революционно, тъй като по това време при всякакви спортни изяви жените са носели дълги рокли.
 
„Впечатлението беше невероятно. Облеклото на двата отбора може да противоречеше на приетите за женския спорт униформи, но пък със сигурност на тези жени щеше да им бъде много трудно да ритат топката, която постоянно се оплита в полите на роклите. Няма причина футболът да не бъде практикуван от жените. Това може да се превърне в нова форма на здравословен начин на живот при тях“, пише „Гардиън“.
 
Не липсват и напълно противоположни позиции. Такава е публикувана от вестник „Бристъл Мъркъри“: „Жените не могат и никога няма да успеят да играят футбол по начин, по който той трябва да се играе.“ Присъдата на „Дейли Поуст“ е: „За наше щастие жените не могат да играят футбол. Дори и да се научат, няма да има интерес, тъй като този спорт по никакъв начин не пасва на техния пол.“
 
Въпреки противоречивите отзиви, предразсъдъците и забраните през някои години, мачът на „Крауч Енд“ поставя основите на женския футбол, който днес все повече набира популярност.