В средата на ХХ век мнозина състезатели се занимават успешно едновременно с няколко вида спорт. В България също има ясно подчертан подобен пример. Александър Шаламанов е достатъчно добър и като футболист, и като скиор. Футболът го превръща в легенда на Славия, а като скиор участва на олимпийските игри в Скуо Вали през 1960 г.
 
В Съветския съюз примерите за състезатели, успешни в няколко спорта, са много. Най-известният вероятно е Всеволод Бобров, който е шампион на СССР по футбол и хокей на лед, но и носител на купата на Съветския съюз по футбол и хокей с топка. Като състезател по хокей на лед Бобров има световна (1954) и олимпийска (1956) титли.
 
Слабо известен факт от биографията на легендарния футболен вратар Лев Яшин е, че той също е бил добър хокест. Дори на ледената площадка Яшин пази мрежата. В периода 1950-53 г. Черната пантера, както е известен легендарният страж, съвместява двата вида спорт, играейки за съставите на Динамо (Москва).
 
На 25 януари 1953 г. Лев Яшин изиграва последния си мач в хокейния шампионат на СССР. В този двубой допуска един гол, а съотборниците му от Динамо бележат 11 в мрежата на Дома офицеров (Ленинград). С този успех московчани печелят бронзовите медали от първенството. През март триумфират и с Купата на СССР, Яшин също е носител на трофея. През същата година печели и Купата на СССР по футбол.
 
След приключването на хокейния турнир Лев Яшин се отдава изцяло на футбола. Преди 1953 г. Динамо разполага с друг невероятен вратар – Алексей Хомич, известен като Тигъра. След това Яшин застава под рамката и си тръгва от там след 18 години.
 
Въпреки, че се е отдал на футболната си кариера, вратарят се оказва в разширения списък на националния отбор на СССР по хокей на лед за участие на световното първенство през 1954 г. Само наличието на невероятните Пучков и Мктричан попречва на Лев Яшин да стане световен шампион по хокей. Всъщност той става майстор на спорта първо в хокея на лед, а след това майстор на спорта и заслужил майстор на спорта по футбол.
 
Любопитното е, че във футболния състав на Динамо Яшин играе с Валерий Маслов, който е еднакво добър и на зеления терен, и като състезател по хокей с топка. Всъщност, Маслов е единственият спортист в Съветския съюз, извеждал с капитанската лента националните отбори по футбол и хокей с топка.
 
Преди две години бившият хокейст на Динамо (Москва) Генадий Гусаров си спомни любопитен момент от хокейната кариера на Лев Яшин: “През 1953 г. в един мач, противниците опитаха удар към нашата врата, шайбата рикошира и продължи с бавен полет към Яшин. Хокейните вратари в подобни случаи избиват със своя стик. Лев обаче подходи като футболист. Той посрещна шайбата с крак от воле и я прати в другата половина на игрището. Всички се засмяха, а зрителите започнаха да го аплодират”.
 
Легендата за футболиста Яшин е позната на всички. Олимпийски и европейски шампион. 5-кратен шампион на СССР, трикратен носител на Купата на Съветския съюз. Носител на “Златната топка” за 1963 г. (единственият вратар печелил отличието). Вратар № 1 ХХ век според ФИФА. Герой на труда на СССР, два пъти носител на ордените “Ленин” и “Червено знаме на труда”, сребърен олимпийски орден. Починал на 60-годишна възраст на 20 март 1990 г./БЛИЦ