Черна гора приема Русия в мач от Група „G“ на квалификациите за Евро 2016. Двата тима в момента имат по пет точки от четири мача, като руснаците са трети заради по-добра голова разлика. Официалният сайт на УЕФА припомня за първия случай, когато черногорският тим е домакин на „руснаци“.
 
Става дума за среща от 1 април 1966 г. По това време столицата на Черна гора се казва Титоград, а страната е част от Югославия. В неофициален мач тим на футболисти от югославската република приема националния отбор на Съветския съюз, който се подготвя за участието си на световното първенство в Англия. „Сборная“ печели с 1:0.
 
vojo.jpg„Помня, че не успях да заспя вечерта преди мача. Бяхме толкова въодушевени и горди, че ще представяме Черна гора срещу силния отбор на Съветския съюз“, спомня си защитникът Войо Гардашевич (на снимката вдясно), който в момента е на 74 години.
 
Тъй като това е неофициална контрола, Черна гора не може да разчита на някои от най-добрите си футболисти като защитника на Партизан Бранко Рашович. Лидер на отбора е нападателят Воин Лазаревич от Сутиеска. Сред играчите на тима са Гано Черич, Йован Хайдукович, Цветко Савкович, Сретен Банович и Милан Станич.
 
Съставът на СССР, воден от Юри Морозов, разполага с руснаците Валентин Иванов и Валери Воронин, беларусинът Едуард Малофеев и грузинците Михаил Месхи и Слава Метревели. Единственото разочарование за черногорците е отсъствието на вратаря Лев Яшин, носител на „Златната топка“ за 1963 г.
 
„Бяхме много разочаровани, когато разбрахме, че СССР ще бъде без контузения Лев Яшин. Мечтаехме да вкараме гол на най-добрия вратар в света. На стадиона имаше над 15 000 зрители, а населението на Титоград по това време беше 60 000 жители. Всеки искаше да бъде на стадиона“, спомня си Гано Черич.
 
„Не беше много красив за гледане мач. Ние не приемахме двубоя като контрола и значително затруднихме Съветския съюз, който спечели с гол на Метревели“, твърди Гардашевич.
 
Загубата на Черна гора с 0:1 може да се приеме за голям успех, тъй като същият този отбор на СССР месеци по-късно достига до полуфинал на световното първенство, където губи от ФРГ (1:2) на „Гудисън Парк“.
 
„Помогнахме им да постигнат нещо голямо на Световното. Не може да се сравнява футболът от онова време с настоящия. Ако сегашните национали на Черна гора имат нашата енергия и мотивация преди 50 години, сигурен съм, че можем да победим Русия“, категоричен е Войо Гардашевич.
 
Селекцията на СССР още четири пъти е гостувала в Черна гора. През януари 1970 г. на стадион „Под горицом“ „сборная“ прави 1:1 с тима на Черна гора като част от подготовката си за Мондиал'70 в Мексико. През февруари следващата година СССР играе мачове със Сутиеска (1:1) и Будучност (1:1). В края на януари 1975 г. Съветският съюз печели в Титоград с 3:2. На 6 февруари 1976 г., два дни след смъртта на комунистическия лидер на Черна гора Блажо Йованович, домакините побеждават „сборная“ с 2:1.

1 април 1966 година
Черна гора – СССР 0:1
0:1 Метревели (30)
 
Черна гора: Йован Хайдукович, Никола Букилица, Войо Гардашевич (Иван Пейович), Новак Булатович, Данило Матович, Цветко Савкович, Гано Черич, Воин Лазаревич, Стево Анджич, Стерен Банович, Слободан Злопаша (Милан Станич)
Селекционер: Василие-Вако Дарманович
 
СССР: Виктор Банников, Владимир Пономарьов, Иван Усаторе, Василий Данилов, Валери Воронин, Едуард Малафеев, Виталий Хмелницки, Валентин Иванов, Виктор Серебряников, Слава Метревели (Йозеф Сабо), Михаил Месхи
Селекционер: Николай Морозов
 
Титоград, „Под горицом“ - 15 000 зрители
Съдия: Бранислав Радунович