Днешният мач на Евро 2016 между Италия и Швеция е чудесен повод БЛИЦ Архив да ви върне към един друг двубой между двата тима, състоял се отново на европейско първенство. Става въпрос за шампионата в Португалия през 2004 година, когато „адзурите” и шведите са отново в една група. В нея са още България и Дания.

Срещата  Италия и Швеция завършва 1:1 и ще се запомни преди всичко с фамозния гол на Златан Ибрахимович. Нападателят се разписва след акробатичен удар с пета, изпращайки топката в горния десен ъгъл на вратата, пазена от Буфон, който днес отново ще се изправи срещу Ибра.

Попадението пада 5 минути преди края, а през първата част „скуадрата” повежда с 1:0 след точен изстрел на Антонио Касано.

„Най-красивият гол в историята на Швеция!”, възкликва скандинавската преса. „Попадение, при което онемяваш”, написа тогава „Франс Футбол”.

Интересното е, че впоследствие Златан и компания отново пронизват италианците. В последния мач от груповата фаза Швеция и Дания си спретват братско 2:2, с което прецакват „адзурите”, въпреки че те побеждават България с 2:1.

Равенството 2:2 е напълно достатъчно шведи и датчани да финишират първи и втори в групата, изхвърляйки Италия от европейското. Трите отбора завършват с по 5 точки, но италианците са с най-лоши показатели. Ние сме последни с нула точки.

Още преди двубоя цяла Европа пише и прогнозира, че мачът ще приключи 2:2. В Италия пищят на умряло, че ще има уговорка и сезират УЕФА.
Реакция обаче не последва, тъй като президент на европейската футболна централа е шведът Ленарт Йохансон.

Сред реагиращите се е и Христо Стоичков, който на всеослушание обявява Йохансон за престъпник. Двамата си имат закачка и по-късно, когато след Евро 2004 Ицо поема националния ни отбор, а в световните квалификации за Мондиала през 2006 сме в една група с Швеция. Но това е друга тема...