Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Легендарният Сър Алекс Фъргюсън днес ще води Манчестър Юнайтед за последен път на "Олд Трафорд". От 18:00 часа стартира домакинството на Суонзи, след което "червените дяволи" ще получат рекордната си 20-а шампионска титла. Легендарният шотландец завинаги ще бъде запомнен като треньорът с дъвката. Фъргюсън се отдава толкова много на дъвченето на дъвка, а някои хора дори се съмняват, че той се е появил на бял свят преди повече от 71 години именно затова.

Няма никакво съмнение, че Сър Алекс ще дъвче и на 19 май при визитата на „Дъ Хоутърнс” срещу Уест Бромич в последния си мач начело на Манчестър Юнайтед. За честотата и интензитета на дъвченето на дъвка ще се говори още по-често и в последния ден на Фъргюсън като мениджър на „червените дяволи”, както и за това как ще се чувства шотландецът.

Сър Алекс обича да обикаля край страничната линия, да ликува и променя цвета на лицето си, което издава състояние на голяма възбуда. Но да се говори за чувства, не, той не обича да го прави. Той отказва да говори за това какво чувства. За него емоциите издават слабост.

Имаше и дни в неговата треньорска кариера, през които нещата изглеждаха съвсем различни. Например в началото на ноември 2011 година, когато сър Алекс празнува четвърт век начело на Манчестър Юнайтед. Тогава преди сблъсъка със Съндърланд от ръководството го канят да излезе в центъра на терена на „Олд Трафорд” и от там да прочете на плакат от северната трибуна, че тя вече носи неговото име. „Това беше много емоционално. Не можех да повярвам. Много съм горд от този момент”, споделя Фъргюсън.

Северната трибурна на „Олд Трафорт” обаче нямаше да носи името на сър Алекс, а може би на някой друг, ако шотландецът не бе отказал предложение да поеме Арсенал. През януари 1986 година Фъргюсън е селекционер на Шотландия и едновременно с това води Абърдийн. Сър Алекс получил предложение от Арсенал и по време на контрола с Израел тогава поканил асистента си Уолтър Смит, който обаче вече бил дал дума на Рейнджърс.

"Предложиха ми да водя Арсенал и реших да взема Уолтър Смит с мен. Говорих с него и той ми каза, че трябва да приема. Уолтър обаче вече се бе договрил с Рейнджърс и нямаше как да дойде с мен в Лондон. От Арсенал искаха незабавен отговор, но аз не можех да им го дам, тъй като се готвих с Шотландия за световните финали. Работата се разсъхна, Смит отиде в Глазгоу, а няколко месеца по-късно аз поех Манчестър Юнайтед", разрива сър Алекс.
112_1.jpg
Шотландецът поема Юнайтед на 6 ноември 1986 година. Само ден по-рано той получил предложението от „червените дяволи”. Съпругата му Кати не искала да напуска Абърдийн, с който Фъргюсън печели трофея във вече несъществуващия турнир КНК през 1983 година. Шармантният сър Алекс обаче убедил Кати в предимствата на индустриалния град Манчестър в Северозападна Англия, въпреки че там щял да печели по-малко. „Краката ме сърбяха”, спомня си Фъргюсън момента, в който напуснал Абърдийн.

Когато сър Алекс поел Юнайтед, Великобритания се управлявала от Маргарет Тачър – Желязната лейди, а Уейн Рууни бил само на една година. В ерата на Фъргюсън германският колос Байерн смени 17 пъти наставника си, а клуб номер 1 на XX век Реал (Мадрид) направи 26 треньорски рокади. Сър Алекс обаче си бе начело на Юнайтед и ще остане в клуба като ръководител. Шотландецът едва ли ще остави настрана неспокойствието и жаждата за успех.
112.jpg
Всъщност, Фъргюсън искал да напусне мениджърския пост в Юнайтед още през 2002 година, но тогава съпругата му Кати го убедила да продължи. Но на 70-годишния си юбилей той заяви, че след няколко години със сигурност няма да е край страничната линия. На 31 декември той ще навърши 72 година. Само два пъти сър Алекс е бил фактически пред раздяла с „червените дяволи” и в двата случая е ставало дума за пари. През 1994 година той разбира, че Джордж Греъм печели в Арсенал двойно повече от него, и иска да си тръгне. Подобна е и ситуацията две години по-късно, но Фъргюсън остава на „Олд Трафорд”.

Няколко седмици след феноменалния обрат във финала на Шампионската лига през 1999 година, когато Юнайтед обръща Байерн с 2:1 на „Камп Ноу” след две попадения в добавеното време, Фъргюсън получава рицарската титла „сър” от Кралица Елизабет II. Той обаче никога не се е държал като сър. Журналист, познаващ сър Алекс от десетилетия, съобщава за телефонен разговор на висок тон със шотландския специалист. „След 10 минути слушалката започна да се топи. Когато едностранния разговор приключи, ухото му трябваше да бъде отстранено оперативно”, споделя въпросният журналист.
112_2.jpg
Фъргюсън никога не се е спирал пред нищо и пред никой. Хвърля обувка в лицето на Дейвид Бекъм и звездата е наранен в областта на окото, а сър Алекс просто казва: „По дяволи, просто го закърпете още веднъж!”

Неведнъж е нападал и съдиите, като за изминалите 26 години е платил над 100 000 евро глоби. В повечето случай шотландецът ругае реферите при изоставане в резултата или за даване на допълнително време, наричано в Англия „Фърги тайм”. Това е времето, което трябва да се даде, докато Юнайтед не победи.

За Фъргюсън винаги е бил излишен въпросът за това колко дълго ще остане. „Няма никакво значение, кой ще си тръгне. Името Манчестър Юнайтед ще остане вечно”, казва шотландецът. Сър Алекзандър Чапмън Фъргюсън със своята дъвка също.