Уникални снимки, на които актьорът Стефан Данаилов гледа мач на „Етър“ на стадион „Ивайло“ от резервната скамейка на ЦСКА, откри в архива си великотърновският статистик Ангел Ганцаров.
 
На тях един от най-големите български актьори с интерес наблюдава двубоя на „виолетовите“ редом с шефовете и водещи имена в ЦСКА, а снимките досега не са виждали бял свят, пишат колегите от sport-vt.com.
 
Любопитна е и самата история на уникалните кадри. През 90-те години Ангел Ганцаров намира на улицата изхвърлени кашони с архивни материали от ДФС „Етър“ след неговото разформироване. Прибира ги и на практика ги спасява от унищожаване, а в тях открива филмови ленти, снимки, документи…
 K4_1.jpg
Сред находките е и черно-бяла фотографска лента с кадри от паметен мач между „Етър“ и ЦСКА. Датата е 2 октомври 1973 г. Мачът се помни с това, че преди него официално сбогом на футбола казва легендарният вратар на етърци Николай Ноев, който поради контузия принудително прекратява кариерата си.
 
Преди двубоя Ноев получава цветя от тогавашния шеф на „Етър“ Веселин Василев, от капитана Стефан Чакъров. Почетен е и от гостите от ЦСКА – букети му връчват капитанът Димитър Пенев и вратарят Стоян Йорданов.
 
Колкото и да е изненадващо – на скамейката на „армейците“ седи Стефан Данаилов. Млад и обаятелен, той гледа мача редом до шефовете на ЦСКА Никола Ковачев, Манол Манолов, д-р Стефан Божков и играчи като легендарния голмайстор Петър Жеков, Йордан Филипов и други. На едни от снимките Ламбо е с очила, на други – без тях.
 
Стефан Данаилов винаги е бил обичан от публиката, но точно по онова време популярността му е в апогея си. Става известен през 1969 г. с „На всеки километър“, а две години преди тези снимки излиза втората част на сериала. В онези времена улиците са опустявали, когато се излъчва поредната серия, а всяка поява на Данаилов на публично място предизвиква фурор.
 
Как популярният актьор се е озовал на самия двубой не успяхме да разкрием, но очевидно е дошъл заради любимия си ЦСКА.
K3_1.jpg 
„Помня мача с това, че преди него награждавахме Ноев за края на кариерата му. Присъствието на Стефан Данаилов съм забравил, но не е изненада, защото той беше горнооряховски зет. Покойната му жена Мария беше от Горна Оряховица“, поясни тогавашният капитан на „Етър“ Стефан Чакъров.
 
Ламбо и до днес е заклет фен на ЦСКА и сред най-известните привърженици на отбора. Той дори е почетен председател на фенклуба на „червените“ в Народното събрание, създаден от депутатите още през 2002 г. Миналата година Стефан Данаилов дори прати от болницата, където се намираше, шофьора си, за да му купи акции на ЦСКА при обявената от клуба инициатива.
 
А що се отнася до въпросния мач, той е гледан на стадион „Ивайло“ от 20 000 зрители! За „Етър“ тогава играят имена като Стефан Грозданов, Петър Кирилов, Стефан Чакъров, Димитър Цеков, Стоян Коцев, а за „червените“ – Димитър Пенев, Паро Никодимов, Петър Жеков, Божил Колев, Денев, Марашлиев, Й. Йорданов…
 
В 37-ата минута „болярите“ откриват с гол на Иван Петров, а 4 минути преди края на мача реферът Атанас Матеев свири дузпа за ЦСКА, от която Божил Колев измъква едната точка – 1:1.
 
Към тази история отпреди почти 42 години ни връщат и снимките, които днес областният всекидневник „Янтра ДНЕС“ публикува за първи път.610x.jpg