Концесиите са правилният начин за инвестиции в модерни стадиони в България и това е пътят, по който трябва да се върви, заяви за ABCnews.bg икономистът Владимир Каролев по повод случая с изграждането на стадиона на Ботев (Пловдив).

Цялото му изказване:

"Само чрез публично-частното партньорство може да се реализират инвестициите, като бъде запазен интересът на държавата, общините, феновете и инвеститора, подчерта той.

Държавата или общината, както е случаят при Ботев (Пловдив), ако апортира земята под стадиона в смесено дружество, ще може да осъществява контрол. Частникът пък ще може да бъде сигурен, че си възвърне вложените средства.

Той ще може покрай стадиона да направи съпътстващи дейности, от които да печели като ресторанти, кафенета, търговски обекти и др. Това са други източници на доходи за него, защото само от продажбата на билети няма да може да издържа отбора и да прави инвестиции, каза Владимир Каролев. По този начин работят вече в Германия и другите развити футболни страни.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Не може, който и да е бизнесмен да инвестира в нещо без терена (земята) да са негови или предоставени от държавата за 30 години. Това е логиката на публично-частното партньорство по цял свят.

Само по този начин бизнесът може да осигури финансиране или средства от банки. За целта трябва да има промяна на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на града в Пловдив.

Също е необходимо общината да даде подкрепително писмо въз основа на влезлите в сила планове за градско развитие, където спортът е отделен като приоритет и може да бъде разглеждан като хоризонтална мярка.  

Отделно заради дълговете на клуба строителството на "Колежа" при настоящата концесия е невъзможно. Затова трябва смесено дружество между нова фирма и община Пловдив, която да участва със земята под стадиона. Новата фирма пък ще трябва да преотстъпи пожизнено правата над стадиона на клуба."

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020
Купа на България - сезон 2019/2020