Скандалният шахматист Борислав Иванов от Благоевград е едно от най-коментираните имена напоследък. Най-авторитетните личности в този спорт се обединиха в усилията си да го извадят от професионалната шахматна общност и успяха. Състезателните права на младежа са отнети за 4 месеца заради подозрения, че използва в партиите си нерагламентирана техническа помощ.

Младият шахматист е възмутен от действията на федерацията, която му отнема правата за периода, в който се провеждат най-важните състезания през сезона. Борислав Иванов сподели, че приятелят му и братовчед на Димитър Бербатов - Киприян, е бил отказан от спорта по брутален начин. Иванов разказа пред ТВ7, че освен нелепите твърдения, обвиняващи го в използването на фантастични технически средства, той е бил заплашван и от самия изпълнителен директор на Българската федерация по шахмат – Николай Велчев. Благоевградчани застанаха зад младия талант в този труден за него момент.

"Велчев и хората около него - тези дребни душици, няма да ме спрат. Ще продължа да играя, защото не мога без шаха. Нищо не може да ме спре. Тези хора отказаха най-добрия ми приятел Киприян Бербатов. Спряха го по най-грубия и брутален начин - г-н Велчев и всички около него... Но с мен няма да успеят", категорично обяви афектираният Борислав Иванов.

"Стигна се дотук поради нежеланието на противниците ми - българските гросмайстори да губят от мен. Те не могат да повярват, че съм им напълно равностоен, дори на моменти ги превъзхождам. Не го приемат това. Аз играя шах, на мамя. И това вече се доказа. Миналата седмица се подложих на ядрено магнитен резонанс във Военномедицинска Академия в София. Докторите потвърдиха, че черепът ми е абсолютно чист. Няма интервенции и наличие на други тела в него", каза талантливият шахматист.

Николай Велчев се включи в  ефира на "Добро утро, България!" по телефона, за да отговори на нападките и поясни, че действията на федерацията са продиктувани от етически съображения. Целта на това наказание е да се запази авторитета на младия шахматист и името му да бъде изчистено.

"Всеки шахматист, като види партиите на Борислав, ще забележи, че приликата между неговите и компютърните ходове са удивителни, а нито един гросмайстор не би играл така. Това са ходове, които са базирани на милиони компютърни изчисления", добави Велчев.

Борислав Иванов е готов да продължи да доказва, че не използва непозволени средства. Той дори иска да играе в бункер, който изолира всякакви сигнали. Дори заяви, че е готов да се изправи срещу изтъкнатия гросмайстор Кирил Георгиев.

"Г-н Велчев в типичния си стил, без капка съвест, заявява, че ме защитавал. Как ме защитава? Като ми отнемат правата ли? Той е една дребна душица. За него по-важно е да не му бъркам в джоба. Сега, като взеха решение да ме изключат, ще привлекат повече участници в турнирите, които организират това лято. Някои от тях се оплаквали, че нямало да се включат, ако аз съм участвал. Именно заради това ме наказаха, за да могат да спечелят повече пари. Категорично отказвам да се принизявам на нивото на г-н Велчев. Той си върти около едни безумия, на които самият той не си вярва. Аз имам достатъчно основания да си търся правата и ще го направя. Няма да се откажа. Тези хора са толкова дребни и нищожни, нямат никакъв шанс срещу мен", добави Борислав Иванов.

"Ще играя в какъвто бункер кажат. Искам срещу гросмайстор Кирил Георгиев. Да усети грубата действителност, когато се изправи срещу мен. Ще го размажа!", закани се благоевградчанинът.

Благоевградският Фишер - Борислав Иванов: Ако искат да разберат дали имам чип, да ми направят аутопсия!