Руските спортисти може да бъдат лишени от участие на олимпиадата в Токио догодина заради съмнения за нови манипулации в Националната антидопингова агенция на страната (РУСАДА).

На заседание на Световната антидопингова агенция (УАДА) в японската столица стана ясно, че специалната комисия, която е натоварена с разглеждането на базата данни за тестовете на руските спортисти в периода 2012-2015 година, е открила несъответствия. Резултатите от проучването на атлетите от страната за този период са ключови за евентуалното отпадане на санкциите срещу Русия. От руската страна имат три седмици за обяснения по случая.

 „Съобщиха ни, че базата данни, която е предадена на УАДА, се отличава с тази, на която от комисията на УАДА направиха копие на място в Москва по-рано през 2019 година. В какво се изразяват тези разлики ще изяснят експертите в сферата на цифровите технологии от двете страни, които вече си взаимодействат. От наша страна мога да кажа, че оказваме всякакво възможно съдействие", коментира министърът на спорта в страната Павел Колобков.

 „Все още не сме сигурни, дали става въпрос за манипулация, или е нещо друго“, каза президентът на УАДА Крейг Риди.