Германия победи Холандия с 2:1 в мач от втория кръг на група “В” на европейското първенство в Полша и Украйна. Два гола за немците реализира Марио Гомес, почетното попадение за Холандия беше дело на Робин ван Перси. Германия постигна втора победа и почти е на четвъртфинал, след като в първата си среща спечели срещу Португалия с 1:0. След успеха лидер в групата е Бундестимът с 6 точки, по 3 имат Дания и Португалия, Холандия е твърдо на последно място с две загуби от два мача и без точка. В последните срещи в групата Германия играе с Дания, а Холандия среща Португалия. “Лалетата” се нуждаят от успех срещу португалците и в същото време трябва да стискат палци Германия да играе феърплей и да победи Дания.

Това беше осми мач между двата отбора на финален турнир. Германия продължи да има положителен баланс и спечели четвърта победа, срещу 2 за Холандия и 2 равенства.

И двамата треньори заложиха на традиционни състави. Ван Марвайк започна с двама опорни халфа в лицето на Ван Бомел и Найджъл де Йонг. Отляво игра младият Джетро Вилемс, който беше един от най-слабите през първото полувреме и не успя да се противопостави на атаките на Германия. В атака Холандия игра с Ван Перси, Афелай и Робен, Снайдер им помагаше. Въпреки атомното нападение “лалетата” изиграха разочароващо първо полувреме. Робен се загуби, а Афелай не направи нищо интересно.

Йоахим Льов стартира с Нойер на вратата, отдясно в защита титуляр започна Жером Боатенг. Капитанът Филип Лам действа отляво, докато в сърцето на отбраната си партнират Матс Хумелс и Холгер Бадщубер. Хедира и Швайнщайгер отново играха като вътрешни халфове, а Подолски и Мюлер атакуват по фланговете. Месут Йозил имаше по-свободна роля терена зад Марио Гомес, който беше предпочетен за титулярен нападател пред Мирослав Клозе.

Германия откри резултата в 23-ата минута. Томас Мюлер тръгна с топката по дясното крило към центъра и подаде към Швайнщайгер пред дъгата на наказателното поле. Той намери Гомес, който овладя с гръб, обърна се и с плътен удар разстреля Стекеленбург. Бундестимът покачи на 2:0 в 38-ата минута. Поредното добро разиграване премина през Швайнщайгер, който изведе Гомес отдясно в наказателното поле. Нападателят можеше да центрира, но избра да стреля и с мощен шут в далечния ълъг не остави шансове на Стекеленбург.

На полувремето селекционерът на Холандия реагира с две смени. Берт ван Марвайк извади от игра Марк ван Бомел и Афелай и пусна Хунтелаар и Рафаел ван дер Ваарт. “Лалетата” се оживиха и изиграха много добро, на моменти прекрасно второ полувреме. Първата опасност обаче отново беше за Германия, но защитникът Хумелс два пъти не успя да преодолее Стекеленбург.

В 58-ата минута Робен проби отляво и с чудесен пас потърси Ван Перси, който без забяване стреля в долния десен ъгъл на вратата, но Нойер се намеси блестящо и изби топката. В 62-ата минута Снайдер отправи опасен удар към вратата на Германия, но не му достигна малко точност. В 69-ата минута Робен получи топката в наказателното поле на Германия, но не успя да нанесе хубав изстрел. Две минути по-късно Снайдер опита да разстреля Нойер, но Жером Боатенг се изпречи на пътя на топката и блокира удара. Натискът на Холандия даде резултат и в 73-ата минута Ван Перси намали на 1:2. Нападателят проби самостоятелно, стигна до дъгата на наказателното поле, откъдето разстреля Нойер. До края на двубоя Йозил можеше да вкара още един гол за Германия, но се забави в наказателното поле на холандците и пропусна.

Двубоят по минути ТУК
Класиране в група "В" ТУК



Germany.jpgHolland.jpg
ХОЛАНДИЯ - ГЕРМАНИЯ 1:2
0:1 Гомес (24), 0:2 Марио Гомес (38), 1:2 Ван Перси (73)





Холандия:
 1.Мартен Стекеленбург, 2.Грегори ван дер Вийл, 3.Джони Хейтинга, 4.Йорис Матайсен, 15.Джетро Вилемс, 6.Марк ван Бомел (капитан) (46 - 23.Рафаел ван дер Ваарт), 8.Найджъл де Йонг, 10.Уесли Снайдер, 11.Ариен Робен (83 - 7.Дирк Каут), 16.Робин ван Перси, 20.Ибрахим Афелай (46 - 9.Хунтелаар)
Резерви: 12.Ворм, 22.Крул, 5.Баума, 13.Влаар, 21.Буларуз, 14.Шаарс, 17.Щроотман, 23.Ван дер Ваарт, 7.Каут, 9.Хунтелаар, 18.Люк де Йонг, 19.Нарсинг

Германия: 1.Мануел Нойер, 5.Матс Хумелс, 14.Холгер Бадщубер, 16.Филип Лам (капитан), 20.Жером Боатенг, 6.Сами Хедира, 7.Бастиян Швайнщайгер, 8.Месут Йозил (81 - 18.Тони Кроос), 13.Томас Мюлер (90+2 - 15.Ларс Бендер), 10.Лукас Подолски, 23.Марио Гомес (72 - 11.Мирослав Клозе)
Резерви: 12.Вийзе, 22.Цийлер, 3.Шмелцер, 4.Хьоведес, 17.Мертезакер, 2.Гюндоган, 15.Бендер, 18.Кроос, 19.Гьотце, 21.Ройс, 11.Клозе

Стадион: "Металист", Харков
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)
Жълти картони: Найджъл де Йонг, Джетро Вилемс (Холандия); Жером Боатенг (Германия)

ВИТРИНА НА МАЧА
Холандия Показател Германия
1
Голове 2
6 Удари във вратата 9
7 Удари извън вратата 3
6 Корнери 5
11 Нарушения 7
2 Жълти картони 1
0 Червени картони 0





szólj hozzá: Germany vs Holland 2:1 GOALS HIGHLIGHTS