Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!
 
Италия и Хърватия завършиха 1:1 във втория си мач от Група “C” на Евро 2012. „Скуадра Адзура” поведе с гол на Андреа Пирло (39), а след почивката Марио Манджукич (72) донесе точката на „шахматистите”. Така след две поредни равенства италианците се нуждаят от победа в последния си мач срещу Ейре, за да продължат на четвъртфиналите. На хърватите ще им е достатъчно и равенство срещу Испания, за да прескочат групата.

Двубоят в Познан започна с превъзходство на „Скуадра Адзура”, чийто играчи владееха повече топката в първите минути. Италианците успяха да създадат няколко добри положения за гол, но пропуски направиха Марио Балотели и Клаудио Маркизио. След това и хърватите погледнаха към вратата на Джанлуиджи Буфон, но защитата на Италия се справи добре и до положения за попадение не се стигна.

В края на полувремето играчите на Чезаре Прандели упражниха мощен натиск и в 37-ата минута дойде най-сериозната ситуация за гол в мача, след като Маркизио се озова сам срещу Плетикоса, но двата последователни изстрела на халфа бяха блокирани от стража на „шахматистите”.

В 39-ата минута по-активната игра на „Скуадра Адзура” бе възнаградена с гол, дело на Андреа Пирло, който бе точен от пряк свободен удар за 1:0. Две минути преди края на първата част Касано можеше да се разпише, но ударът му с глава премина малко над напречната греда.

След почивката „шахматистите” започнаха по-агресивно и атаките към вратата на Джанлуиджи Буфон се заредиха една след друга. Добре организираната италианска отбрана обаче трудно се пропукваше.

Все пак в 72-ата минута италианците проспаха центриране отляво, след което топката стигна до Марио Манджукич, който от близка дистанция изравни за 1:1. При това положение топката първо се удари в страничната греда и след това влетя в мрежата. До края на мача „шахматистите” се прибраха в защита, а „Скуадра Адзура” пробва финален щурм, който обаче не доведе до нищо и се стигна до подялба на точките.

След ремито Хърватия излезе начело в групата с 4 точки, докато Италия е на втора позиция с 2 пункта. По-късно тази вечер в другия мач от групата Испания излиза срещу Ейре в Гданск.
Мачът по минути - ТУК
Програма и класиране на Група "С" - ТУК
 
Играч на мача - Андреа Пирло (Италия)
 
Italy.jpgИталияХърватияhns.jpg 1:1
1:0 Андреа Пирло (39), 1:1 Марио Манджукич (72)




Италия: 1.Джанлуджи Буфон, 3.Джорджо Киелини, 19.Леонардо Бонучи, 2.Кристиан Маджо, 5.Тиаго Мота (63 - 18.Рикардо Монтоливо), 8.Клаудио Маркизио, 13.Емануеле Джакерини, 16.Даниеле Де Роси, 21.Андреа Пирло, 9.Марио Балотели (69 - 11.Антонио Ди Натале), 10.Антонио Касано (84 - 20.Себастиан Джовинко)

Хърватия: 1.Стипе Плетикоса, 2.Иван Стринич, 5.Ведран Чорлука, 11.Дарио Сърна, 13.Гордън Шилденфелд, 7.Иван Ракитич, 8.Огньен Вукойевич, 10.Лука Модрич, 20.Иван Перишич (68 - 6.Даниел Пранич), 9.Никица Йелавич (83 - 22.Едуардо), 17.Марио Манджукич (90+5 - 19.Нико Кранчар)

Познан, “Градски стадион”
Съдия: Хауърд Уеб (Англия)
Жълти картони: Тиаго Мота, Рикардо Монтоливо (Италия), Гордон Шилденфелд (Хърватия)

ВИТРИНА НА МАЧА
Италия Показател Хърватия
1
Голове 1
52% Притежание на топката 48%
7 Удари във вратата 8
8 Удари извън вратата 2
6 Корнери 3
15 Нарушения 22
2 Жълти картони 1
0 Червени картони 0