Първото официално контролно състезание в индивидуалното направление в художествената гимнастика се проведе днес. То започна в 11:00 часа на базата на “Раковски” и продължи почти 3 часа. Новите си композиции представиха петте момичета от националния отбор индивидуално жени – Невяна Владинова, Катрин Тасева, Ерика Зафирова, Петя Борисова и Боряна Калейн.

Преди тях пред публиката игра ансамбъл девойки, който се представи колебливо на контролното за ансамбли преди една седмица. Заедно с жените в индивидуалното играха и девойките. Председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева присъства на контролното и бе изключително доволна от свършеното до момента (мнение ТУК).

В средата на месец декември написах – “Запомнете този отбор. Сега и специалистите, които днес видяха показаното от момичетата, са впечатлени. За първи път от доста време насам тимът разполага с добра конкуренция и то между пет състезателки. “Всички са блестящи. Коя да пренебрегнеш и да дадеш шанс на друга. Днес играха фантастично”, каза Ина Ананиева пред БЛИЦ.

И за петте гимнастички имаше доста аплодисменти. Очаквано Невяна Владинова демонстрира класа, стил и опит. Неви изигра новите си съчетания, както и старата лента на песента “Булерия”, която взривяваше залите през миналия сезон. Съчетанието на топка е по известната музика на “Concierto de Aranjuez” и е доста приятна за гледане. Обръчът също е нов.

Катрин Тасева е с четири нови композиции, които тренира едва от две седмици. Харизматичната състезателка игра перфектно въпреки краткото време, което имаше да ги покаже пред публика. Треньорите и специалистите бяха убедени, че Катрин си връща познатата добра форма. Съчетанието на лента на Кати е по познат цигански романс. Топката също е уникална.

Ерика Зафирова също впечатли със съчетанията си. Красавицата Петя Борисова изненада всички с напредъка, който има само в рамките на месец-месец и половина. Възпитаничката на Николай Боев показва изключително израстване и заслужи добри оценки от присъстващите.

Момичето, което трябва да се следи и наистина впечатлява, е Боряна Калейн. Останалите също са на високо ниво, но Боряна не играе, а изгаря в съчетанията си. На всяко едно от излизанията си тя излъчваше изключително присъствие, чар, артистичност. А изпълнението на обръч е великолепно.

Главният мениджър Бранимира Маркова продължава да впечатлява с работата си, след като замени Ефросина Ангелова. До нея плътно са помощничката и Силвия Стойнева и хореогафът Гоча Будагашвили. На екипа помагат и специалистите по танци Елица Павликенова и Маргарита Будинова.

В последните няколко години ансамбълът на България бе част от елита. Невяна Владинова единствена успя да се пребори и да попадне сред водещите гимнастички в индивидуалното направление в последната една година и половина. С оглед добрата конкуренция и наистина талантливите пет състезателки мечтата за пробив още тази година е напълно реална.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ