32-годишният столичанин Николай Николов стана републикански шампион по културизъм в категория до 90 кг, както и абсолютен шампион на първенството в Благоевград преди дни. Той успя да се справи с много силна конкуренция и да спечели оценките на журито. За трудностите в този спорт, за триумфа и за лишенията шампионът разказа пред БЛИЦ.

"Имах честта да изляза в наистина силна категория, с класни и доказали се колеги спортисти. Тази година за първи път участвам в категория до 90 кг, досега винаги съм се пускал до 80 кг. Подготовката беше наистина трудна и тежка, още повече, че по средата на подготвителния период получих тежко хранително натравяне, което можеше да ми коства отказ за участие. Всички колеги знаят, че всяка седмица подготовка е изключително важна, а аз бях на седемдневна диета, поставена ми от лекар. Въпреки това не се отказах и продължих да се боря с още повече сили. В деня на кантара бях изключително спокоен понеже бях постигнал желаните резултати. И денят на състезанието вече си каза своето", започна Николов.
Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)
"Победата е още по-сладка и задоволяваща, когато знаеш, че силите са равни и се изправяш срещу изключително добри състезатели. Емоциите на сцената са много силни и до последно никой не може да е сигурен дали е първи. Когато обявиха, че аз печеля първото място в категория до 90 кг, просто бях изключително щастлив и честно казано въобще не мислех за абсолютната категория. Бях доволен, че цялата упоритост и сили, които положих, се увенчаха с успех", продължава победителят.

"Една от най-големите трудности (чисто човешки) е липсата на време за семейството. Аз съм баща от 2 години почти, работя по 15 часа, като в това число влиза и моята подготовка в залата, и нямам никакво време да се завъртя вкъщи. Постигам всичко с много усилия. Залата, тренировките и диетите не ме плашат. Свикнал съм физически и психически. В нашия спорт психиката е не по-малко важна от всичко останало", разказва Николов пред БЛИЦ.

"За качването на категорията също се изискваха много неща. За една календарна година успях да кача 10 кг мускулна маса с изключително зверски тренировки и диети с лишения. С треньора ми Мартин Русанов, на когото дължа всичко и всички успехи в този спорт, си бяхме поставили тази цел още в края на миналото състезание. И двамата сме на мнение, че в спорта трябва да има развитие. Вече 4 пъти успявам да съм шампион в категория до 80 кг, веднъж станах абсолютен шампион и втори на балканското първенство в Румъния. Точно затова реших, че в тази категория съм се доказал и минах на следващо ниво".

"Занимавам се с културизъм от 2010 година. Мечтата ми за този спорт обаче се зароди доста по-назад във времето. Бях в шести клас , когато моят учител по физическо Иван Николов от Ботевград ми каза, че имам данните да се занимава точно с такъв вид спорт. Винаги съм се занимавал със спорт. В началото започнах с вдигане на щанги, борба, бокс и така през 2010 година съдбата ме срещна с Дани Драганички. Той е човекът, който запали отново искрата, направи от мен културист, качи ме на сцената  и под негово ръководство за първи път вдигнах шампионската купа. Нещо, за което винаги ще съм му благодарен.

Плановете ми за 2019 бяха да се явя на априлското състезание... но нещата невинаги вървят по план. През февруари претърпях травма на рамото, което се оказа по-сериозно отколкото мислех. Лекарите ми казаха, че без операция тази ръка едва ли ще е толкова силна, колкото другата, но Бог и този път ми помогна и с кратка почивка от 3 месеца отново бях в залата още по-надъхан и уверен. 

На състезанието в Благоевград успях да завоювам първо място в категория до 90 кг и още  по-голямото постижение - абсолютен шампион . Тези две титли след толкова премеждия са най-голямата ми награда", разказва още Николов.

За финал го помолихме за съвет към младите, които тепърва се насочват към културизма.

"Съветът ми е само един. Ако наистина го искат, трябва да се запасят с много сили, време, силна психика и готовност за всякакви лишения. Ако не са готови на това, а просто искат да се покажат колко са яки, то тогава това не е техният спорт. Във всяко едно начинание се влиза със сърце и воля, ако не си готов да правиш компромиси, по-добре не се захващай", отвърна Николов.