Аспарух Никодимов е легенда. От истинските. Не само на ЦСКА, на българския футбол въобще. Постигнал е абсолютно всичко като състезател и треньор. Достатъчно е да споменем за европодвизите на “червените” в началото и средата на 80-те години, когато глава скланят “Ливърпул”, “Нотингам”, “Монако”, “Реал Сосиедад” и други. Бате Паро, както го наричат всички, от години не е във футбола. Дава мнения, но рядко, не обича да дрънка постоянно из медиите. Не е и от тези, които останаха, за да живуркат на заплатка само заради благ пост. Когато един от най-великите футболисти и треньори на ЦСКА говори, останалите трябва да вадят тефтерите. Вестник “ШОУ” потърси Аспарух Никодимов за мнение след разсекретяването на държавния архив, от което стана ясно, че по нареждане на МВР държавна сигурност е подслушвала ЦСКА. Паро говори по още много актуални теми, но всичко по реда си.

-Здравей, Бате Паро, от вестник “ШОУ” те безпокоим, може ли да говорим. Дано никой не ни подслушва, такава практика е имало преди години?
-(Смее се). От вас научавам, че са излезли наяве такива документи. Няма проблеми, ще говорим, има много неща да ви разправям. Като за начало само ще ви кажа, че вие трябва да сте спокойни и благодарни, че живеете в такова време, свободно, може да кажеш, каквото си искаш. Навремето не беше така, ама минало вече.

-Нека се върнем някъде 69-а-70-а година. Изненадан ли си, че сега излиза наяве за подслушване от страна на МВР?
-Диверсанти винаги е имало, сигурно има и сега. Тогава обаче сигурно са съществували в много по-солидно количество. Нищо не ме учудва, не съм изненадан. Спомням си, че като ходехме в чужбина с националния отбор винаги е имало хора с нас, от тайните служби. Да гледат, слушат някой да не каже нещо неправилно. ЦСКА и “Левски” бяха отборите на двете големи ведомства. Недопустимо е да има подслушване от страна на едните или другите. За да подслушваш треньора на ЦСКА, който е бил с висок чин от армията, няма значение кой е той, сигурно е било след нареждането лично на министъра на вътрешните работи.

-Да, точно така. Подслушването е проведено в рамките на един месец през пролетта на 1969 година след заповед на тогавашния министър Ангел Солаков. По това време треньор на ЦСКА е бил Стоян Орманджиев?
-Като се замисля е било възможно да подслушват всички нас, които сме били в отбора. Ама някой смее ли да каже нещо. Дори не сме подозирали, по това време

не смееш
да гъкнеш,

беше немислимо. Знаеше се за шпиони по границата, за такива неща, но нито се пишеше, нито нищо. Абе, вие не знаете какво беше. Минаваш границата с 20 долара. Тук няма нищо, излизаш в чужбина и гледаш има всичко. И ти с тия 20 долара трябва да купиш подаръци на семейството, да останат и за теб за няколко дни. Този министър Солаков е бил голям престъпник, пълен абсурд е да подслушваш човек от армията. Тогава никой не можеше да го допусне това.

-През 1971 година министър Солаков е освободен от Тодор Живков след като са разкрити действията му?
-(смее се). Е, пак сме ги ударили значи. Шегувам се. Сигурно е имало и други причини, за да го свалят от поста.

-Спомняш ли си да са го обиждали по стадионите?
-И още как. Този човек изхвърли “Берое” от “А” група. През 1970 година феновете в Стара Загора полудяха на един мач с “Левски”, мятаха предмети по терена, но бяха бесни заради неприлични жестове на Сашо Костов. След това Солаков, за когото казваха, че е един от най-важните играчи на “Левски”, реши и извади отбора от Стара Загора от елита. Наистина много го освиркваха по трибуните. Аз не го познавах, не съм имал работа с него, но едно е да си фен, съвсем друго – министър. И Добри Джуров беше запалянко, но никога не е правил такива неща. Веднъж ни е награждавал, но е имало случаи, в които ни е наказвал.

-В какво се изразяваха санкциите?
-В повечето случаи беше за слаби резултати. Ставаш и в 7 или 8 часа се явяваш в униформа пред “Народна Армия”. Чакаш да дойде генералът,

седиш мирно
та се късаш.

Висиш прав да мине, да те смъмри и да ти чете конско. За нас това беше един вид наказание, минаваш през целия град в униформа, всички те познават, а ти отиваш да ти трият сол на главата. После като дойде следващият съперник на “Армията”, жална му майка (смее се). Изкарвахме си го на него.
-С подслушването на МВР рухва един мит, че вие в ЦСКА сте били привилегировани и отбор на властта?
-Глупости, ама пълни глупости. Първо – не сме били отбор на държавата, а на армията, просто тогава такива бяха нещата. Можеш ли да промениш строя – не, естествено. И “Черно море” са ни побеждавали, и “Ботев” (Пловдив), а уж са били наши отбори. Няколко дни преди полуфинала с “Интер”, “Ботев” дойде и ни победи с 3:1 на “Армията” и после стана шампион. Ако сме били отбор на властта, дали би било допуснато да ни бият и да станат първи. Ще ви кажа как бяха при нас нещата в ЦСКА. Някой път нашите ръководители са взимали футболисти от “Ботев”, “Черно море” и “Сливен”. Такива, на които остават по 2-3 месеца военна служба. Докарваха ги в София, така беше с Бонев, Тумби Попов, Виден Апостолов. Караха ги, за да доизслужат и да останат после в ЦСКА. Някои от тях обаче не искаха, свършват службата и си заминават, никакви санкици. Как да накараш човек на сила да играе в даден отбор.

-Е добре де, а Добри Джуров. Толкова се говори за генерала, при който ЦСКА е имал власт?
-Той беше възпитан и коректен човек. Дори

Тодор Живков
имаше респект
от него.

Помня един сериозен инцидент, когато наказаха бившия съдия Йордан Жежов. В един мач срещу нас той подари една точка на “Левски” Водехме с 2:1 и в 90-ата минута Жежов даде измислена дузпа. Мишо Вълчев връхлетя върху Георги Илиев. Вместо да свири фаул в нападение, съдията даде дузпа и “Левски” изравни. Ние вече бяхме останали с 10 души. Жежов трябваше да свири на световно първенство, наказаха го и го спряха да отиде на турнира. Добри Джуров не е бил всеки ден при нас, той си беше назначил двама генерали, които идваха по-често. Страхотни момчета, веселяци. Генерал Стоев и Моменков, идваха преди мача, разсмеят ни малко, хубави хора. Понякога, но веднъж или два пъти в годината, ни обещаваха премии. Най-вече за мачове с “Левски” или в за тези в Европа.

-Значи левскарите няма от какво да се оплакват?
- Да не се правят на ощипани, репресирани от властта, да, да, друг път. Не беше така. Те дори бяха доволни, че се обединиха със “Спартак”. Такава е била системата, нито треньорите, нито футболистите, са имали думата. Слагаха се такива ръководители, които са свързани с властта. И още нещо ще ви кажа. Почти всички, да не кажа абсолютно всички футболисти от нашето време, имаха карти от КДС - Комитет за държавна сигурност. С гордост ги показваха, ако се налагаше. Естествено, те не са били част от държавна сигурност, всичко е било проформа, но им служеха тези документи доста често. Например, ако те спре полицай, вадиш тескерето и минаваш. С тая книжка се водиш по-голям по чин от този, който те е спрял на пътя и нямаше право да те закачат. Имаха и други привилегии – като заплащане, взимане на жилища и т.н. Нас в ЦСКА ни водеха инструктори по физкултура, даваха ни чинове, от които ни течеше трудов стаж.

-Защо през годините все те питат толкова ли си ритал Гунди?
-Почти никога не съм го пазел, скачах с него само за високите топки. Какво мога да му направя във въздуха. Естествено, всеки скача и търси по-добра позиция, но не съм действал грубо. Не бях пръв приятел с него и ще ви кажа защо. На един мач ме набедиха, че съм го ощипал нарочно, а той ме изрита силно. Всъщност, един мой съотборник го ощипа в единоборство в наказателното поле, а ме посочи мен. След това Иван Василев-Цапето го хвана за гушата, а съдията ги изгони и двамата. Това беше един от малкото червени картони за Аспарухов. По онова време имаше много “сини” журналисти. Във вестник “Спорт” и “Футбол” бяха все техни хора, нормално е да ме

изкарват, че
съм малтретирал
Гунди.

Двамата с Котков бяха добри момчета, симпатични и добри фуболисти. За онзи червен картон срещу нас, който се оказа последния му мач, наистина реагира остро след влизане на Пламен Янков. Според мен фаулът не беше толкова груб, но Аспарухов наистина страдаше от много контузии, насъбраха му се. Имало е да става, не можеш да промениш съдбата.

-В архивите на БКП пише, че Тодор Живков е смъмрил Солаков и останалите как са допуснали на погребението на Гунди и Котков да има 150 хиляди души?
-Спонтанна реакция на хората, такава е била ситуацията. Тези хора са били по-обичани от руските космонавти. Вярно, онези хора, сигурно са направили много за науката, но не са ни били толкова близки. Все пак, в случая говорим за български футболисти.

-Какво ще кажеш за сегашния национален отбор. Любо Пенев става ли за треньор?
-Любо е момче с хъс, добре си върши работата, разбира от футбол. Този, който е бил добър футболист, я разбира играта. Най-важното е, че той има мерак за треньор. Защото някой само се правят на треньори, повече външно се изразавят и правят ненужни стойки. Той е работар. Аз неведнъж съм го давал за пимер, че такъв професионалист като него рядко е имало в България. Бил съм му два пъти треньор, веднъж като дете и след това като се върна като президент. Може би и аз съм го научил някой неща. Когато се върна в ЦСКА през 2001 година той беше най-добрият професионалист, най-много тренираше, давах го за пример. Казвах на останалите: “Момчета, като свърши тренировката, не си тръгвайте. Вижте бате ви Любо какво прави.” Той отиваше във фитнеса, допълнително тренираше, биеше удари. Кара с колата по околовръстното, вижда деца, че играят футбол, той спира и отива да играе с тях. Толкова обича футбола. Сега ще му е трудно с тези играчи в националния, които не са от кой знае каква класа, но се раздават. Важното е, че ги е запалил, дал е искрата, която другите като Матеус...Абе на него много му пукаше дали има искра или пушек, беше му все едно. Важното е сега на Любо да не му отрежат крилете, а да го остават да работи. Не е важно да се класираме за това първенство, а да се направи отбор, който да е готов за следващия цикъл.

-Как приемаш решението на Димитър Бербатов да не се върне в националния отбор?
-Това е негово мнение, трябва да се съгласим и да го приемем. Всяко зло за добро. Не се знаеше нищо. Ако беше се върнал, нямше гаранция, че националният щеше да е по-добре. Той понеже не игра 1 година, седеше на пейката, незаслужено за мен, прецени, че трябва да се съсредоточи върху клубната си кариера. Я си представете, че се беше върнал и се контузи, какво ще прави тогава. Плюс това е на 31 години, вече на края на кариерата, трябва да направи още 2-3 години и край. А и друго. Със своето име и успехи може би щеше да потиска момчетата в националния. Понякога е по-добре да имаш колектив, отколкото една или две звезди. Не се знаеше дали Бербатов щеше да пасне на този отбор на Любослав Пенев.

-Той каза на пресконференцията, че никой от БФС не му е звъннал, за да го върне?
-Тука малко...Той сам си тръгна, защо да го молят да се връща. Аз се чудя защо се върна да дава пресконфененция. Да се беше обадил на Любо Пенев, да му каже да не разчита на него и това е. Все едно да се разведеш с една жена, после пак да се събереш, после, абе да живееш ли с нея, да не живееш ли. Малко иди ми дойди ми.

-Правилно ли отиде във “Фулъм”?
-Според мен, да. Приказката, че ще бъде пръв на село не е точна, тъй като това е Лондон, но

Бербатов ще
бъде лидер

в този отбор. Не се знаеше дали щеше да е със същия статут в “Ювентус”. Освен това Италия – друга страна, друг футбол, нужно е време за адаптация. Може би щеше да му е доста по-трудно.

-Как според теб Любослав Пенев ще работи с ръководството на БФС?
-Той си има авторитет. Нищо, че те са му началници, Любо се дистанцира и си провежда своята политика. Сега има успехи и никой не би му се месил. Пенев си извоюва авторитет, живял е на Запад, видял е как стават нещата. Не би позволил да му правят състава. Разумен е и със сигурност е поставил условия, когато се е съжласил да е треньор.

-Как се справят Борислав Михайлов и останалите?
-Тези хора нищо не са направили за българския футбол. Пак почвам от тези школи. За какво бяха тези пари, които дадоха на Матеус. Сега да ги искат Боби Михайлов да ги върне. То е ясно какво стана тогава, Боби искаше да се покрие и да си измие ръцете като каже: “Ето, нали искахте треньор чужденец”. За чужденец говореха тези, които не разбират от футбол и българска психика. Сега е Любо, а онези пари на Матеус кой ще ги плаща. Знаете ли с тях колко игрища можеше да се направят. Ама никой не мисли тия работи.

-Стоичков води война с Михайлов. Ти на чия страна си?
-Аз съм против БФС, защото нищо не правят. Всеки друг да дойде, но не и настоящите. Ако и следващият не прави нищо, ще съм и против него. Но тези категорично се провалиха. Онзи ден слушам за младежите, били на добър път, завършили на трето място в групата, след като победили Люксембуг. Абе, до там ли стигнахме, да се радваме на победи срещу Люксембург, Малта и някакви острови. Едно е да си бил футболист...Като са толкова добри, да бяха станали треньори. За ръководители хората учат, завършват икономика или нещо друго. Ако трябва и химия да бяха завършили, поне да знаят как се дава допинг. Те нищо не знаят освен, че са тренирали. Стоичков работи с мерак, досега няма кой знае какви успехи, но иначе за мен е сериозен човек. От тези, които е в момента, ще е по-добър, не се съмнявам.

-Усилено се говори за “черно тото”, уреждане на мачове...
-(прекъсва ме). Аз не исках да го казвам, вие го казахте. Това са неща, които са явни, цяла България ги знае. Изхвърлете един отбор,

дали ще е
“Левски”
или ЦСКА.

Ние колко години не спазваме правилата на УЕФА, все правим някакви завои и запетаи. В Шотландия изхвърлиха “Глазгоу”, на Запад още отбори, в Турция и Гърция гърмят само тука няма нищо. Те започнаха да уреждат мачове на юноши и деца. Мои познати ми викат: “Бате, Паро, те манипулират децата”. Това е идиотщина.

-Няма и мачове по телевизията?
-Ние сме първобитния строй. Преди двайсет и кусур години бях в Африка, работих в Тунис, още тогава гледах италиански мачове. Не знам какво става, за да няма мачове по телевизията, кой е прав, кой какво иска, но не е нормално. Аз например винаги избирам да гледам наш мач, ако върви по телевизията заедно с друг международен.

-Оставаме за накрая темата с ЦСКА.
-(въздиша). Какво да кажа. И този новият инициативен кометет. Малко запалянковска работа ми се вижда. Събрали се на маса и решили да правят нещо. С тези пари, които показаха, не могат да издържат ЦСКА. Ако не се намери спонсор, няма как да стане. Тези хора от “Титан” – лоши, добри, дават пари вече три години. Не може да дойдеш и да кажеш, я си отивай. Навремето беше така, идва някой ръководител и ти казва, от днес не си треньор или не си в отбора. Сега не става така, сядаш на масата, водиш преговори. Не ги оправдавам и сегашните шефове, и те правят грешки.

-Говори си, че Христо Стоичков може да стане президент на ЦСКА?
-Ицо ше бъде авторитет за ЦСКА, както и за БФС. Зависи обаче при кого ще се върне. Трябва да има силен екип, защото сам по себе си президентът нищо не прави, трябва да има специалисти. Може обаче да има специалисти, но ако няма да има кой да плаща.

-Ти си една от легендите, които страниш от футбола. В ЦСКА има доста, които останаха на постове, за да се навъртат около отбора?
-Аз или работя, или не. Мен за такива половинчати работи не ме търсете. Искам сигурност, честност и да е ясно какво ще се прави. А аз да лъжа, че работя, а някой да лъже, че ми плаща, няма смисъл от такива съвместни работи. Понякога наистина ме сърбят ръцете за работа, но сякаш вече мина времето на такива като мен. Не съм удобен, защото обичам да казвам истината.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/ШОУ