Холандският нападател на Левски Найджъл Робърта започна добре престоя си на "Герена" и има два гола и асистенция в три двубоя. 21-годишният офанзивен играч даде интервю пред БЛИЦ, в което говори за впечатленията си от София и клуба, за детството, както и за големите имена, на които иска да прилича. 

- Как се чувстваш в Левски, в София?
- Аз съм тук от две-три седмици. Харесвам София, харесвам клуба. От първия ден всички ме приеха като част от семейството.

- Това е твоят първи отбор извън Холандия. Лесно ли е за млад играч да направи тази промяна?
- Не, не е лесно. Но мисля, че е добре за мен да порасна като човек, като характер. Мисля, че това отлична стъпка, която ще ми помогне да израсна във всяко едно отношение.

- Смяташ ли, че Левски може да бъде трамплин за теб за големите европейски клубове?
- Да, определено мисля така. Левски също е голям клуб. Целите, които клубът има, съвпадат с моите. Смятам, че самият трансфер тук е голяма стъпка за мен.

- Какво те впечатли най-много до този момент в Левски?
- Феновете, определено. Не съм видял още дербито, което предстои. Но това, което виждам досега, феновете са луди и впечатляващи. Не са като другите. Мисля, че са просто фантастични. Представям си какво ще е срещу ЦСКА.

- Значи вече знаеш за дербито?
- Да, четох преди да дойда. Гледах видеа. Фейенорд - Аякс е голямо дерби в Холандия, а това тук е нещо фантастично. Истинско дерби.

- Знаеше ли нещо за Левски и за българския футбол пред да дойдеш тук?
- Не много. Гледах националния ви отбор в мачовете с Холандия наскоро, както и с Франция. Но никога не съм гледал българското първенство. Когато пристигнах, започнах да наблюдавам какви са мачовете, какво се случва. Първото ми впечатление беше, че тук всичко е професионално. Клубът има отлична база и е организиран на много високо ниво. 

- Вече си бил в България с националния отбор на Холандия до 17 години...
- Да, бяхме в Бургас. Помня града, но не съм бил преди това в София. Знам, че Бургас е на около 4 часа път с кола е от тук, нали? 

- Знаеш ли кой е Георги Аспарухов, на когото е кръстен стадиона?
- Да знам. Знам, че е легенда и е бил страхотен централен нападател. Знам, че е носил номер 9 на гърба. Хората ми разказаха за него. 

- Наблюдаваш ли мачовете на конкурентите за титлата?
- Гледал съм мачове на Лудогорец. Там играе Джоди Лукоки. Знам за този отбор от преди това и съм наблюдавал мачове. Също така съм гледал мачове и на Берое. 

- Имаш ли приятели холандци, които играят в нашето първенство?
- Не, приятели нямам. Знам Жерсон Кабрал, който беше в Левски. Той е от същия град, от който съм аз. Не говорих с него преди да дойда тук, но моят агент му се обади. Той разказа, че София е хубав град за живеене, а Левски е страхотен отбор със страхотни фенове.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

- Какво си помисли, когато мениджърът ти дойде и ти каза, че те искат в Левски?
- Честно казано не знаех какво да очаквам. Казах на мениджъра ми, че искам да дойдем до България, за да видим за какво става дума. Да видим базата, клуба, града. След като дойдох се разходих из града, видях клуба и казах на агента ми: Не мога да изпусна тази чудесна възможност.

- Какво мислиш за българския футбол и първенството?
- Тежък е. По-твърд и агресивен, повече физически. Мисля, че Берое, ЦСКА, Лудогорец са другите добри отбори, с които ще се борим за първото място. 

- Кои са ти най-близки в Левски и с кои играчи прекарваш време извън тренировките?
- Нашименто. Още на втория-третия ден той ме заведе на ресторант, показа ми града. Той е много добър човек. Говоря си с всички в клуба и с всички съм в добри отношения, но Нашименто ми е най-близък.

- Сам ли си тук?
- Да, сам съм, нямам приятелка. Но скоро семейството ми ще дойде да ме види. Засега съм сам и се опитвам да мисля само за футбол. Да се подготвям максимално добре, да ставам все по-добър. Знаете ли, не съм свикнал да тренирам вечер и сега сутрин като стана и се чудя какво да правя. Стоя и чакам да стане време за тренировка, защото съм свикнал да тренирам около 10:30 часа и със ставането започвам да чакам времето за тренировка. 

- Какво мислиш за момичетата в България, след като каза, че си сам?
- Всички ми казват, че в България момичетата са луди по играчите на Левски. Но аз се стремя да съм концентриран изцяло върху тренировките. А и за мен е по-важна духовната красота, отколкото външната. 

- Кога започна с футбола?
- Започнах на 7 години в аматьорски клуб в Ротердам. След това в школата на Фейенорд, после в Камбур и сега в Левски.

- Кой те запали по футбола?
- Доведеният ми баща е луд по футбола. Може би той ме запали. Понеже в Холандия няма къде да се гледат мачовете на Левски и администратора на клуба сваля записи на двубоите и му ги пращам, за да ги гледа. Така той гледа всеки мач. 

- Кога заработи първите си пари от футбола, помниш ли какво си купи с тях?
- Мисля, че бях на 16 години. Не помня какво съм направил с тях. Вероятно съм ги похарчил за глупави неща. Вероятно съм извикал приятели и сме отишли в града, за да ги похарчим. 

- Тогава ли разбра, че можеш да се изхранваш с футбол?
- Вижте, никога не съм играл футбол заради парите. Винаги съм обичал просто да играя футбол. Да, това ми е работата и с това се издържам, но основното искам да играя футбол, като не обръщам толкова внимание на парите.Дори да имах друга професия, вероятно щях да играя всеки ден футбол с приятели.

- Какво беше детството ти?
- Имам сестра на 25 години и брат на 30, майка ми и доведеният ми баща, това е фамилията. Истинският ми баща живее в Кюрасао. Като всички деца правех глупави и луди неща. Но винаги съм обичал да играя футбол. Обичам много футбола.

- Спомена Кюрасао. Взе наскоро решение да играеш за националния отбор на тази страна и дори вече получи повиквателна...
- Да. Близо 2 години мислих над това решение. Чаках своя шанс в Холандия. Не играх за тима до 23 години на Холандия и чаках просто своя шанс за "лалетата". Защото мислех, че можех да достигна това ниво. Но накрая взех решение да облека фланелката на Кюрасао. Малко хора знаят за националния отбор на Кюрасао, но този отбор достигна четвъртфиналите на Голд Къп и игра срещу САЩ. 

- Работил си с имена като Рой Макай, Джовани ван Бронхорст, бил си в една съблекалня с Дирк Каут... Кой ти е любимият футболист?
- Кристиано Роналдо. Начинът, по който играе, е страхотен, но мисля, че още по-впечатляващ е неговият професионализъм. Работи толкова много, за да става все по-добър. Дори на тези години тренира здраво и се старае да се усъвършенства. Невероятен е. 

- Какво можеш да ни кажеш за Матайс де Лихт? Играли сте заедно в България на европейското за юноши...
- Матайс е страхотен играч. На тези години вече е в Ювентус, беше капитан на Аякс. Играе на високо ниво от 16-годишен. Той е като Роналдо. Днес има мач, а утре сутрин е първи на тренировка. В 7 часа сутринта вече чака пред фитнеса. При него всичко е насочено към футбола. Мисли само за това. Отделно от това е страхотен човек. Много хора, когато успеят и станат звезди, се променят. Но ето, той е в Ювентус, световна звезда е, но все още е същият човек и е страхотен характер. Мисля, че винаги ще си остане приятен човек.

- Научи ли вече някакви думи на български език?
- Знам "здравей", " как си"... И още няколко. 
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - подготовка и трансфери
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020