Последният в класирането на Серия „А“ Сампдория назначи Клаудио Раниери за треньор на отбора. Опитният специалист ще дебютира начело на „моряците“ на 20 октомври срещу родния си клуб Рома и навръх 68-ия си рожден ден.

Раниери подписа договор с клуба от Генуа до 30 юни 2021 година. Така в рамките на няколко месеца той за втори път наследява Еузебио ди Франческо. През март Клаудио Раниери замени Ди Франческо начело на „вълците“ като временен вариант до края на сезона.

Еузебио ди Франческо напусна Сампдория, след като тимът записа шест загуби в първите си седем мача за сезона. Основните варианти за негов наследник бяха Стефано Пиоли и Дженаро Гатузо, но те отказаха.

В договора на Клаудио Раниери има клауза, според която може да напусне „блучеркиати“, ако тимът изпадне в Серия „Б“. Това ще бъде 17 различен клуб в кариерата на опитния специалист, който има и кратък период начело на националния отбор на Гърция през 2014 г.

През кариерата си той е работил начело на Вигор Ламеция, Путеолана, Каляри, Наполи, Фиорентина, Валенсия (два пъти), Атлетико Мадрид, Челси, Парма, Ювентус, Рома (два пъти), Интер, Монако, Гърция, Лестър, Нант и Фулъм. За 393 мача като треньор в Серия „А“ е записал 169 победи, 126 равенства и 98 загуби.

Най-големите успехи на Клаудио Раниери са шампионската титла на Англия с Лестър (2016 г.), спечелването на Суперкупата на Европа с Валенсия (2004) и Купата на Испания (1999), Суперкупата на Италия с Фиорентина (1997).

СЕРИЯ "А"- РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ СЕЗОН 2019/2020