Има едно клише, че големите отбори вкарват от половин положение и дори да нямат ден, пак успяват да стигант до успеха. Така беше и в снощния мач между Лудогорец и Левски (2:0). 

Че Лудогорец е класи над всички останали в България към този момент, е ясно и неоспоримо. Дори да изпитват от време на време някакви затруднения в първенството, накрая пак с класа успяват да постигнат своето и да победят. Така беше снощи, така беше миналия сезон, по-миналия. Показаха го и мачовете в Европа.

Снощи срещу Левски разградчани имаха едно положение през първото полувреме и от него вкараха. А тимът на Петър Хубчев имаше 5 удара. Лудогорец действаше рационално, а Левски с всички сили. Лудогорец успя, а Левски не. И затова през второто полувреме бе ясно, че домакините ще вкарат пак. Играчите в синьо дадоха всичко от себе си през първите 45 минути и това се отрази през вторите. 

Ясно е, че всеки един тим, който иска да свали Лудогорец от трона, ще трябва да поработи доста - и в тренировките, и в работата, и в селекцията. 

А в Левски трябва да поработят и върху още нещо - психиката. Левски продължава да не може да се измъкне, когато съперникът му поведе. И това не е от времето на Хубчев, а е доста отдавна. Вероятно малко хора помнят кога е бил последният мач, в който "сините" са стигнали до победа, след като са изоставали в резултата. Казано чрез футболния фолклор, скоро не се е случвало: "Хей, чуй, ЦСКА, 2:0, 3:2", което се отнася не само за дербито, а въобще.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Късата скамейка също е голям проблем. Реално конкуренция има единствено в центъра на терена, където Нашименто и Мазурек си поделят времето. И двамата са взаимно заменяеми. Рейш и Каргас донякъде също, но това е след като Ейолфсон се оправи и зае мястото си. Живко Миланов е отличен играч, опитен, лидер, но се нуждае от конкуренция. Същото важи и за Горанов. В мача с Лудогорец почти всички опасности дойдоха от зоната на Миланов. Закъсня с прибирането в много от атаките, остави непокрит Чибота при първото попадение.

Офанзивното трио е недосегаемо. Алар трудно ще успее да вземе ръка от Робърта, а единствено Здравко Димитров може донякъде да замени Паулиньо или Станислав Иванов. Насиру е ясно, че е пътник още след два месеца. Тиам и Райнов тактически може би вършат страхотна работа за Хубчев, но и в играта на двамата има много брак. Тиам трябва да си изчисти играта и да подобри много подаванията си напред. Райнов пък често изпуска хората си или ги спира с нарушение. Но и те нямат конкуренция. И за техен заместник е използван Рейш, който се налага да сменя позицията си. Илия Юруков играе с много желание, но тепърва ще трябва да израства и към този момент с него титли няма как да се печелят. 

Реално стартовият състав на Левски е ясен на всеки един съперник. Единствената въпросителна пред треньорите на противниците е дали ще бъде Мазурек или Нашименто. 

В Левски трябва да се замислят и за нещо друго - как ще се справят с гостуванията. Тепърва предстоят много след 10 мача в София. 
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020
Купа на България - сезон 2019/2020