Веднага, щом се разбра за проекта с който Гриша Ганчев и Васил Божков се готвеха да трансформират Литекс в ЦСКА, пазителите на футболния морал в България подскочиха до небето. Подобно на пуританите – тези сурови средновековни пазители на нравствеността, родните футболни моралисти заклеймиха идеята за трансформация и обявиха, че новият клуб по никой начин не може да приеме историята и традициите на ЦСКА, а автентичното дружество на червените трябва да си плати дълговете в името на справедливостта. 

Пуританите се нахвърлиха дори и върху мустаците и дрехите на участниците в срещата в „Нове холдинг“, но това не ги успокои. Пазителите на морала се увеличиха и станаха още по-шумни, когато Божков обяви, че неговият отбор ще стартира от А окръжна, защото работата с ловешкия тим се е развалила.

Същевременно в медиите се появи информация, че Гришата се готви да запази мястото на ЦСКА в елита, като използва лиценза на Локо София.

В крайна сметка се оказа, че червените няма крадат нито история, нито лицензи и ще си платят всички дългове. Дори и тогава родните футболните пуритани останаха нащрек и показаха, че са готови да реформират както съдебната система, така и производството на захар, стига бленуваният от тях морал да се наложи в българския футбол, въпреки, че в Европа има много примери на трансформирани и фалирали клубове, които са запазили историята и идентичността си – от френския Реймс, през Фиорентина, Торино, Лех, АЕК, през това лято Металург Донецк и т. н.
 
По-интересно е обаче да си представим как щеше да изглежда родната футболна история, ако приложим към нея пуританския кодекс, който ни се предлагаше. Ясно е, че Левски ще трябва да се лиши от голяма част от отличията си, като една от причините е тази, че дълги години оригиналната марка се държеше от Петър Петров – Кучето, а на Герена правеха еквилибристики с името и емблемата.

Въпреки това историята на сините не беше оспорена, тъй като нито един привърженик на ЦСКА, дори и Гриша Ганчев, не постави под (не)сериозно съмнение факта, че Георги Аспарухов – Гунди е играл в Левски. А ако следваме логиката на футболните пуритани, участието на Гунди в автентичния Левски трябва да бъде категорично отречено и то не само заради обединенията с пощенския ПСК (с предишни имена Княз Кирил и Отечествен фронт – ОФ) и с милиционерския Спартак през 1969 г.

Ще припомня, че много левскари приемат за автентичен онзи отбор, който е съществувал до 1949 г., когато тимът е прекръстен на Динамо. По-малко известно е, че заедно с новото име левскарите са обединени със софийския Ботев (клуб, съосновател на Септември и ЦСКА и наричан „червените“), както и с Продоволственик и График.
 
Ако следваме логиката на футболните пуритани, може да се наложи Венци Стефанов да събира по два лева от българските баби (според неговите мисли и изчисления), за да изплати стадион „Славия“. Защото според публикации в медиите през 2006 г. 242 000 кв. м. земя, които са апортната вноска на „Софийски имоти“ ЕАД в съвместното акционерно дружество с белите, е оценена с около десет и половина милиона лева по-евтино от пазарната и цена. А благодарение на собствеността върху тази земя белите разчитаха, че ще спечелят много пари, като привлекат немската фирма IFS за строеж на нов стадион. Немците обаче поискаха там да играе и ЦСКА, а въпреки обещанията на „титаните“ Сашо Томов отсече, че ЦСКА си има дом и това е „Армията“.
 
Вероятно и до днес Венци Стефанов не е преглътнал разочарованието си. А дали това е причината и той да се включи в кръга на футболните пуритани, можем само да гадаем.
 
След като червените бяха извадени от елита, футболните моралисти се успокоиха. Не ги развълнува дори новината, че има вероятност Локо София и Локо Мездра да се обединят, за да могат столичани да останат в професионалния футбол. Изглежда родният футболен пуритан е като бик – налита само на червено и забравя, че яростта към този цвят води рогатото животно право към сабята на матадора.
ВАЛЕНТИН ВАСИЛЕВ