Дойде часът на най-важната фаза преди групите на турнира Лига Европа - плейофите. Българските представители в тези битки се изчерпват единствено до родния шампион Лудогорец, който си спечели по повече от впечатляващ начин участие там, побеждавайки с общ резултат 9:0 уелския ТНС.

В третия кръг на квалификациите с евроучастието си се сбогуваха ЦСКА и Локомотив (Пловдив), които бяха отстранени съответно от Зоря (Луганск) ("червените" отпадат с 1:2) и Страсбург ("смърфовете" с 0:2). Кръг по-рано пък Левски бе отнесен от АЕК (Ларнака) с общ резултат 0:7 в двата двубоя.

В редица от двубоите на родните тимове направиха силно впечатление обаче съдийските отсъждания, които определено бяха в ущърб на представителите ни.

Ще започнем поред с Левски. Макар резултатът да изглежда повече от категоричен за кипърския съперник на "сините", изобщо можеше да не се стига до него, а нещо повече - родният гранд имаше всички възможности да отстрани втори пореден съперник след Ружомберок (4:0 в двата мача) в първи кръг. Една съдийска грешка като че ли обърна каруцата за столичани. Тя бе изгонването на Живко Миланов в първата среща при резултат 0:0.

Winbet - на един клик разстояние! (18)

Българският защитник по-абсолютно безумен начин бе изгонен от португалеца Тиаго Мартинш за несъществуващ втори жълт картон. Оттам всичко се обърна на 180 градуса и Левски бе злощастно отнесен. Много хора биха казали, че това не е извинение, тъй като загубата на "сините" на реванша бе дори по-голяма - 0:4. Е, от една страна е така, но настройката им за мача едва ли би била същата, ако не бе онова 3:0 в Кипър. Можем обаче само да гадаем...

Стигаме и до Локомотив (Пловдив). "Смърфовете" се представиха повече от достойно срещу тим, победил не кой да е, а френския шампион и многомилионен клуб ПСЖ. Макар да паднаха и в двете срещи с по 1:0, "черно-белите" няма от какво да се срамуват.

Момчетата на Бруно Акрапович показаха страхотна игра и може да се каже, че играха като равен с равен срещу опонент от такъв ранг.

За съжаление и тук няма как да подминем съдийската брадва. В първата среща, играна на "Лаута", пловдивчани бяха тотално ощетени още в 10-ата минута, когато Йосип Томашевич бе изгонен незаслужено с директен червен картон. Незаслужено, тъй като хърватинът не бе последен в защитата и спокойно можеше да получи само жълт картон за фаула си.

Стигаме и до 39-ата минута при 1:0 за Страсбург. Тогава се случи поредната реферска гавра. Парвиз Умарбаев центрира в наказателното поле на гостите от свободен удар, а топката повече от категорично спря в ръката на Жонас Мартен. Отговорът от рефера бе категоричен - дузпа няма.

Отново можем само да гадаем, но може би развоят би бил друг, ако тази дузпа бе отсъдена...

Стигаме и до последния мач на роден тим, в който отново имаше съдийска брадва, този на ЦСКА. "Армейците" бяха заклани насред Запорожие от френския арбитър Амори Деларю.

Както е известно, в 22-ата минута "червените" не получиха абсолютна дузпа, а секунди по-късно Иван Турицов бе изгонен с директен червен картон. Повторенията показаха, че Михайличенко безспорно спря пътя на топката, която летеше към вратата на Шевченко, но това явно не бе достатъчно за Деларю, за да посочи бялата точка.

Нека се върнем обаче седмица по-рано... За много по-спорна игра с ръка на Раул Албентоса украинците получиха дузпа-подарък, която бе реализирана от Юрченко и така те стигнаха до 1:1, което на практика се оказа достатъчно, за да продължат напред. Факти, показващи, че от всичките ни отбори ЦСКА е най-ощетяваният.

Това обаче не е всичко, тъй като можем да се върнем и година по-рано. Всички си спомняме какво се случи на срещите на ЦСКА с ФК Копенхаген. Пресилен червен картон на Чорбаджийски в София и още по-скандален гол от около два метра засада в Дания.

Е, всичките тези факти ни карат да се замислим над думите на Люпко Петрович, че в Европа не ни искат. Ако е така и съдийските брадви са преднамерени, това би било много, много лоша реклама както на турнира Лига Европа, така и на самата УЕФА. Можем обаче само да гадаем и да зададем следния въпрос: Защо не ни искат в Европа?
Димитър АПОСТОЛОВ/БЛИЦ СПОРТ

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - подготовка и трансфери
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020