Арсенал и Валенсия тази вечер се изправят един срещу друг в първи полуфинал от Лига Европа. Срещата на „Емирейтс“ се явява шеста в историята между двата съперника.

Най-вълнуващ от предишните пет сблъсъка е първият. Става дума за финала на КНК, игран на 14 май 1980 година в Брюксел. Тогава Валенсия е воден от легендарния Алфредо ди Стефано, а в състава е актуалният световен шампион с Аржентина от 1978 г. Марио Кемпес. Другият чужденец при „прилепите“ е Райнер Бонхоф, който през 1974 г. триумфира със световната титла с ФРГ, а само месец след финала в белгийската столица ще стане европейски шампион за втори път в кариерата си (първият е през 1972 г.).

Четири дни преди финала в Брюксел, Арсенал играе друг решителен мач за трофей. На 10 май 1980 година тимът на северноирландеца Тери Нийл излиза като фаворит срещу втородивизионния Уест Хям в спор за ФА Къп, но губи с 0:1 след гол на Тревър Брукинг в 13-ата минута. Това е последният случай, в който тим извън елита печели трофея.

Интересен факт от биографията на Нийл е, че той през 1983 година слага край треньорската си кариера, въпреки че е само на 41 години, и отваря спортен бар в центъра на Лондон.

По пътя си до финала „артилеристите“ преодоляват последователно турския Фенербахче, Магдебург (ГДР), ИФК Гьотеборг (Швеция) и италианския Ювентус. Валенсия пък се справя с датския Б1903, шотландския Рейнджърс, Барселона и френския Нант.

Преди мача на стадион „Хейзел“ участието на ирландеца Дейвид О`Лиъри е под въпрос. 22-годишният централен защитник на Арсенал има мускулно разтежение, но все пак излиза на терена на обезболяващи. Всъщност гръбнакът на „топчиите“ е съставен от ирландци. О`Лиъри, Лиам Брейди и Франк Стейпълтън са от Ейре, а вратарят Пат Дженингс и бранителите Пат Райс и Сами Нелсън са от Северна Ирландия.

Лондончани и Валенсия не си вкарват гол в редовното време и продълженията. Така се стига до историческия момент. За първи път финал от евротурнирите ще бъде решен след изпълнения на дузпи. Първи зад бялата точка застава Марио Кемпес, но ударът му е спасен от Дженингс.

Следва пропуск на Лиам Брейди, чийто удар е предугаден от вратаря Карлос Перейра. Стражът на испанците има интересно поведение при дузпите. Той винаги поставя топката на бялата точка, почти до последния момент изчаква на границата на вратарското поле и едва след това се оттегля на голлинията.

След началните два пропуска всички изпълнители успяват да пратят топката във вратата. Солсона, Родригес, Кастеянос и Бонхоф са точни за Валенсия. Стейпълтън, Съндърланд, Талбот и Холинс бележат за Арсенал. При шестите дузпи Рикардо Ариас вкарва за „прилерите“, а след това Перейра спасява удара на Греъм Рикс.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Така Валенсия печели КНК. Това се явява първият трофей на „прилепите“ от евротурнир под егидата на УЕФА. Клубът два пъти триумфират в Купата на панаирните градове през 1962 и 1963 г., но надпреварата не се организира от европейската футболна централа. Любопитното е, че финалът в Брюксел слага край на две любопитни серии на испанския тим. За първи път от 6 май 1934 година (15 поредни мача) Валенсия завършва при равен резултат на неутрален терен. Освен това „прилепите“ за първи път от осем срещи в КНК не успяват да вкарат гол, а серията стартира на 19.09.1979 г.

През 2001 година Валенсия и Арсенал отново се срещат в Европа. Този път в четвъртфинал на Шампионската лига. „Прилепите“ в този момент са едни от най-силните отбори в Европа и година по-рано губят финала на турнира от Реал (Мадрид). „Артилеристите“ обаче печелят първия мач с 2:1. В 58-ата минута Тиери Анри заличава гола аванс на гостите, реализиран от Роберто Аяла в 40-ата, а само минута след французина и Рей Парлър е точен за лондончани. На реванша Валенсия печели с 1:0 с попадение на Джон Карю. Така тимът на Ектор Купер продължава напред и отново стига до финала, където отстъпва на Байерн след дузпи.

През сезон 2002/03 на Шампионската лига Валенсия и Арсенал попадат заедно в една група от втората групова фаза, която замества осминафиналите. Мачът в Лондон завършва след нулево равенство. На „Местая“ Карю реализира два гола за домакините. Норвежецът се разписва 11 минути преди почивката и 11 минути след началото на второто полувреме. Три минути след интервала Тиери Анри успява да изравни за „топчиите“. Валенсия продължава напред, но на четвъртфиналите отпада от Интер.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

14 май 1980 г., КНК, финал
ВАЛЕНСИЯ – АРСЕНАЛ 5:4 след дузпи
0:0 в ред. вр. и след продължения

При дузпите: Кемпес – пропуска, Брейди – пропуска, 1:0 Солсона, 1:1 Стейпълтън, 2:1 Родригес, 2:2 Съндърланд, 3:2 Кастеянос, 3:3 Талбот, 4:3 Бонхоф, 4:4 Холинс, 5:4 Ариас, Рикс – пропуска

Валенсия: Карлос Перейра, Хосе Карете, Мануел Батубот, Рикардо Ариас, Мигел Тендийо, Даниел Солсона, Райнер Бонхоф, Хавиер Субиратс (112-Анхел Кастеянос), Марио Кемпес, Пабло Родригес
Треньор: Алфредо ди Стефано

Арсенал: Пат Дженингс, Пат Райс, Сами Нелсън, Браян Талбот, Дейвид О`Лиъри, Уили Йънг, Лиам Брейди, Алан Съндърланд, Франк Стейпълтън, Дейвид Прайс (105-Джон Холинс), Греъм Рикс
Треньор: Тери Нийл

Брюксел, „Хейзел“ - 40 000 зрители
Съдия: Войтех Христов (Чехословакия)
Жълти картони: Хосе Карете (Валенсия); Алан Съндърланд (Арсенал)