СЕЙНТ ЛУИС 1904 НАКРАТКО

* Игрите на ІІІ Олимпиада се провеждат в Сейнт Луис от 1 юли до 23 ноември.

* Първоначално домакинството е дадено на Чикаго, но организаторите на Световното изложение в Сейнт Луис не искат да допуснат друга голяма международна проява в същия времеви интервал. Те дори възнамеряват да организират друга спортна проява, която да засенчи олимпийските игри, ако те не бъдат преместени в Сейнт Луис. Пиер дьо Кубертен, основателят на съвременните Олимпиади, все пак решава да премести мястото на провеждането на Игрите.

1_9.jpg
* Заради дългото пътуване през океана и големите разходи много страни не изпращат делегации в САЩ. Влияние оказва и Руско-японската война. Участие в олимпийските игри взимат едва 13 държави с 689 спортисти (8 жени), като от 12-те вида спорт в 5 се съревновават само американци. Спортистите на домакините печелят 76% от медалите - 238 (80 златни).

* Пиер дьо Кубертен изразява остър протест срещу опита на организаторите да разделят игрите на такива “за бели" и “за цветнокожи" и не присъства на Игрите.

* Това е първата олимпиада, на която спортистите се награждават със златни, сребърни и бронзови медали.

* Спортовете - бокс, свободна борба, десетобой и вдигане на дъмбели правят своя дебют.

* Един от най-забележителните спортисти на олимпийските игри в Сейнт Луис е американският гимнастик Джордж Айсер, който печели шест медала, въпреки че левият му крак е дървен.

* Франк Кюглър печели четири медала в борбата свободен стил, вдигането на тежести и тегленето на въже. Той е единственият спортист, спечелил медал в три различни спорта в рамките на една Олимпиада.

* Спринтьорът Арчи Хан става шампион на 60 м, 100 м и 200 м. В третата дисциплина той печели с олимпийски рекорд от 21,6 секунди, който остава неподобрен цели 28 години.

* Маратонът се превръща в най-тежката дисциплина на Олимпиадата. Проведен е в много горещо време с огромни прашни облаци по пътищата, предизвикани от преминаващите коли и коне. На финала пръв пристига Фредерик Лорц. По лъсно става ясно, че той се е возил в колата на треньора си 10 мили, след която тя се е развалила и той е продължил да тича до финала. Титлата му е отнета и е дадена на американеца Томас Хикс, който по време на бягането приема големи дози допинг от треньора си. На финала той е подпиран от доктори.
БЪЛГАРИЯ НЕ УЧАСТВА В СЕЙНТ ЛУИС
 
КЛАСИРАНЕ ПО МЕДАЛИ

Държава Злато Сребро Бронз Общо
1 САЩ 78 82 79 239
2 Германия 4 4 5 13
3 Куба 4 2 3 9
4 Канада 4 1 1 6
5 Унгария 2 1 1 4
6 Велико-британия 1 1 0 2
Обединен
отбор
1 1 0 2
8 Гърция 1 0 1 2
Швейцария 1 0 1 2
10 Австрия 0 0 1 1
Общо 96 92 92 280