Исландия записа трета поредна победа в евроквалификациите, след като нокаутира у дома бронзовия медалист от Мондиал 2014 Холандия с 2:0 в среща от група „А”. Така тимът от островната страна на вулканите и гейзерите продължава да оглавява временното класиране в групата с пълен актив от 9 точки и без допуснат гол. Същият актив има и Чехия, а „лалетата” са трети с едва 3 точки.

В герой за исландците днес се превърна халфът на Суозни Гилфи Сигурдсон, който първо в 11-ата минута вкара дузпа, отсъдена за фаул на Стефан де Врай срещу Биркир Бярнасон, а след това в 42-ата минута реализира и второто попадение с мощен удар от средна дистанция.

Пропуски за „лалетата”, които имаха преимущество във владението на топката, през първата част и след почивката направиха Робин ван Перси, Джърмейн Ленс и Ариен Робен. Йон Бьодварсон пък пропусна да направи успеха на домакините още по-убедителен.

В другия мач от тази група Латвия и Турция не успяха да се победят и след 1:1 поделиха точките. Гостите поведоха малко след почивката с гол на Билал Киса (47), но латвийците изравниха чрез Валерис Шабала (54-дузпа). Така Латвия остана на четвърто място с 2 точки, а турците са пети след първата си спечелена точка.

Латвия - Турция 1:1
0:1 Билал Киса (47), 1:1 Валерис Шабала (54-дузпа)

Исландия – Холандия 2:0
1:0 Гилфи Сигурдсон (10-дузпа), 2:0 Гилфи Сигурдсон (42)

0.9zH.jpg