Лотар Матеус е клубна легенда на Байерн. С екипа на баварците той има общо 302 мача и 85 гола в Бундеслигата за два периода в клуба, с обща продължителност 12 години. Любопитен факт е свързан с преминаването на Матеус в мюнхенския гранд през 1984 г.
 
Лотар е роден в баварското градче Ерланген, но израства в Херцогенауерах, където започва и футболната си кариера за ФК Херцогенауерах. Баварският град е известен с това, че от двете страни на река Ауерах са разположени седалищата на двата големи непримирими конкуренти за спортна екипировка “Адидас” и “Пума”. В града “Адидас” спонсорира и облича АSV Херцогенауерах, докато тимът на “Пума” е ФК Херцогенауерах.
 
Матеус играе за отбора на “Пума”, баща му работи във фабриката на компанията. На професионално ниво Лотар започва кариерата си в Борусия (Мьонхенгладбах) през 1979 г., като по това време тимът е сред основните рекламни лица на компанията, основана от Рудолф Даслер през 1948 г. след скандал с брат си Адолф Даслер, който пък създава “Адидас”. Отношенията между двамата братя след това са толкова обтегнати, че фирмите им стават непримирими конкуренти, работниците за едната компания нямат право да работят за другата. Дори и след смъртта си Рудолф и Адолф са разделени – положени са в противоположните краища на гробището в Херцогенауерах.
 
Именно враждата между “Адидас” и “Пума” е основната пречка при трансфера на Лотар Матеус от Борусия (Мьонхенгладбах) в Байерн през 1984 г. От 70-те години грандът от Мюнхен не само рекламира, но е и спонсориран от марката, характерна с трите ленти.
 
По това време във ФРГ отборите, които имат договор за доставка на спортна екипировка с дадена фирма, трябва да играят и с футболни обувки на същата фирма. Всъщност тази условност беше валидна до преди няколко години.
 
Матеус обаче има договор с “Пума” и ако обуе обувки на “Адидас”, баща му ще си загуби работата във фабриката. Този факт води до колебание в тогавашния халф, завършил кариерата си като либеро, да приеме офертата на баварците.
 
Разрешение на проблема намира Ули Хьонес, който по това време е мениджър на клуба от “Олимпиащадион” (старият стадион на Байерн, преди откриването на “Алианц Арена”). Хьонес отива директно в централата на “Адидас” и успява да убеди ръководството на компания, че Матеус е необхидим на Байерн и за доброто на националния отбор на ФРГ той трябва да играе за клуба. За да стане обаче това, Лотар трябва да носи обувките на “Пума”. Изненадващо шефовете на “Адидас” дават разрешението си.
 
По този начин Лотар Матеус става големият пробив на “Пума” в отбор на “Адидас”. Всъщност, преди да бъде премахната клаузата в договорите между фирмите за спортна екипировка и клубовете, задължаваща футболистите да играят с обувки от същата марка като екипите им, е правено само още едно подобно изключение като това за Лотар Матеус. То също се отнася за Байерн - позволението е дадено за Юрген Клинсман. Когато през 1995 г. Клинси пристига в Мюнхен, той има рекламен договор с английската фирма “Рийбок”. “Адидас” отново дава разрешението си. Любопитен факт е, че през януари 2006 г. германската компания обяви, че вече е собственик на английския произоводител на спортни стоки.
 
Любопитното е, че доставчик на екипировка за националния отбор на България е “Пума.” Дали пък германската компания няма пръст във връзката между Матеус и БФС?
Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ