Дербито на Украйна между Шахтьор (Донецк) и Динамо (Киев) беше белязано от расизъм по трибуните. Мачът на стадион „Металист“ в Харков завърши 1:0 в полза на „миньорите“, а феновете на киевчани обиждаха на расова основа бразилските играчи на домакините Тайсон и Дентиньо.

В 73-ата минута Тайсон се оплака на главния съдия Николай Балакин заради маймунските звуци от сектора с гостуващите фенове. Реферът предава съобщение на четвъртия рефер Ярослав Козик, а малко след това по уредбата на стадиона прозвуча предупреждение към феновете на Динамо.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Това обаче не успокои ситуацията. Формите на расизъм не спряха. В 81-ата минута ядосаният Тайсон показаха среден пръст към агитката на Динамо, взе топката от ръцете на вратаря на киевчани Георги Бушчан и я изрита към трибуните. В резултат на това бразилецът получи червен картон. Тайсон напусна терена облян в сълзи, а играчите на двата отбора се опитваха да го успокоят.

 

 

Вратарят на Шахтьор и на националния отбор на Украйна Андрей Пятов осъди расизма на трибуните и изрази разочарованието си от действията на феновете. Клубът му също излезе с официално изявление в същия контекст.

„Разочарован съм! Не съм вярвал, че украинците не умеят да се държат човешки и могат да обиждат някого на расова основа“, обяви Пятов след мача.

Треньорът на Динамо (Киев) и украинска футболна легенда Алексей Михайличенко обяви, че не е чул маймунските звуци, тъй като е бил съсредоточен в мача. Столичният клуб пък призова феновете на отбора да не бъдат прибързано съдени заради действията си на стадиона в Харков, а трябва да се изчака приключването на разследването.

Бразилската звезда Неймар подкрепи Тайсон. На профила си в „Инстаграм“ най-скъпият футболист публикува снимка на разплакания си сънародник, която беше придружена със сърце и надпис „Не на расизма“.