Бившият национал на Холандия и легенда на Рейнджърс - Фернандо Риксен, почина на 43 години. Той страдаше от Амиотрофична латерална склероза и в продължение на 6 години живееше в мъки, след като приключи състезателна кариера през 2013 г. Болестта се среща рядко и засяга основно хора над 60-годишна възраст, но има и случаи на млади хора с тежката диагноза.

Риксен се беше примирил и очакваше да почине. През юни лекарите му бяха съобщили, че му остава още един месец живот. Бившият защитник прие лошата новина мъжки и покани всички свои бивши съотборници да се сбогуват.

"Здравейте, състоянието ми се влошава. На 28 юни ще е последната ми нощ и искам да я направя незабравима. Чувствам се все по-уморен и ме е яд, че се разболях. Но не ме е страх от смъртта", написа тогава бившият съотборник на Клуйверт, Ван Нистелрой, Зеедорф, Стам и компания.

"С дълбоко прискърбие обявяваме, че Фернандо Риксен почина тази сутрин след дълга битка с неврологично заболяване", написаха от Рейнджърс, съобщавайки новината за кончината на бившия десен защитник.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18)

От Рейнджърс добавиха, че Риксен е спечелил редица трофеи за шестте си сезона на "Айброкс". "Мислите ни са със съпругата му Вероника, дъщеря му Изабела и всичките му приятели и близки", пишат още шотландците.

Риксен е част от "сините" от "Айброкс" в периода 2000-2006 г. Записва близо 200 мача с 13 гола. Печели две титли на Шотландия, две купи на страната и три купи на Лигата на Шотландия. През 2005 година печели наградата за най-добър играч на годината в Шотландия.

Десният бранител има 12 мача с националната фланелка на Холандия.

Кариерата на Риксен започва във Фортуна Ситард, след което той преминава в АЗ Алкмаар, откъдето отива в шотландския гранд. Холандецът е играл още за Зенит (Санкт Петербург), с чийто екип печели Купата и Суперкупата на УЕФА, а за последно играе в родния си Фортуна.

От Зенит също почетоха паметта му със съобщение в официалните си канали в социалните мрежи.