Феновете на Борусия (Мьонхенгладбах) от няколко седмици пеят за спечелването на шампионската титла, но треньорът на тима Марко Розе не споделя техния ентусиазъм. „Жребчетата“ за последно стават шампион на Германия през 1977 г., когато настоящият наставник на тима е едва на няколко месеца. Розе е роден на 11 септември 1976 г. в Лайпциг.

„Нашите фенове имат право да мечтаят, но ние като отбор нямаме право да пригласяме на песните им за шампионската титла. Трябва да останем здраво стъпили на земята. Наистина от кръг на кръг расте вярата ни в нашата работа и отборът става все по-силен“, обяви Марко Розе.

Именно бившият играч на Майнц е в основата на силното представяне на Борусия през този сезон. Тимът от Мьонхенгладбах е с 31 точки от 14 изиграни мача, това е вторият най-добър старт на сезон в клубната история. Единственото по-добро постижение е записано през сезона на последната шампионска титла, когато са постигнати десет победи, три равенства и една загуба. Със записани 71% победи от началото на сезона Розе е с третия най-добър старт в 57-годишната история на Бундеслигата. Пред него са само Пеп Гуардиола и Карло Анчелоти.

Марко пое „жребчетата“ през лятото, когато наследи не само Дитер Хекинг, но и неговата тактическата схема 4-3-3. Новият треньор обаче практикува и други постройки на игра. Една от тях е 4-4-2. При нея залага на ромб в средата, като това е системата, която използваше предимно при двегодишния си престой начело на Ред Бул Залцбург, където спечели две поредни шампионски титли и не допусна нито една домакинска загуба. От началото на сезона 43-годишният специалист ползва и 4-5-1.

Основната задача на новия треньор беше въвеждането на баланс в играта между защитата и нападението. По време на лятната подготовка това изглеждаше трудно постижимо, но нещата се промениха от старта на първенството. До момента Борусия има 30 вкарани гола (с 11 повече от пролетния полусезон), което е четвъртото най-добро нападение в Бундеслигата към момента. Освен това тимът от Мьонхенгладбах до момента е допуснал 16 попадения и има втората най-добра защита в първенството. Силното представяне на отбора се дължи и на стабилната игра у дома. Борусия спечели 19 точки в осем мача на собствения си стадион и допусна само една загуба (от РазенБалшпорт Лайпциг).

Силното представяне на Борусия (Мьонхенгладбах) се дължи и на успешните летни трансфери. В отбора бяха привлечени Бреел Емболо, Маркус Тюрам, Рами Бенсебаини и Щефан Лайнер. 22-годишният Тюрам, син на бившия френски национал Лилиан Тюрам, вече има шест гола и пет асистенции от старта на сезона. Емболо вече се разписа пет пъти. Бенсебаини до момента е участвал в пет мача и в тях „жребчетата“ записаха пет победи. Приносът му е допълнен и от двата гола за обрата срещу Байерн през уикенда. Лайнер, който пристигна от Ред Бул Залцбург заедно с треньора Марко Розе, започна като титуляр в 11 от 14-те мача на отбора.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Новите ни попълнения наистина много добре се адаптираха и паснаха в отбора. Имаме хомогенен състав с невероятна атмосфера и прекрасни момчета“, обяви централният защитник Матиас Гинтер.

25-годишният централен защитник, световен шампион с Германия от 2014 г., е продукт на правилното планиране на спортния директор Макс Еберл. През 2017 г. Гинтер премина от Дортмунд в Мьонхенгладбах, а на „Борусия Парк“ оформи прекрасно партньорство с 23-годишния Нико Елведи – футболистът с най-точен пас в Бундеслигата (97% прецизност).

Другият световен шампион от 2014 г. в състава на Борусия – Кристоф Крамер, също се опитва да успокои топката в мечтите за шампионската титла в Германия.

„Мястото ни в класирането изглежда прекрасно, но не спечелихме точките си с късмет. Трябва да сме реалисти, тъй като разликата пред РазенБалшпорт Лайпциг е само една точка, а пет са пред Борусия (Дортмунд)“, коментира Крамер.

„Отборът наистина демонстрира сериозно подобрение, а треньорът е млад и добър. Привлякоха се добри играчи, но има още 20 кръга до края на сезона. Очаквам Борусия (Дортмунд) и Байерн да излязат от кризите си. Тогава първенството ще стане наистина интересно“, приглася легендата Гюнтер Нетцер, двукратен шампион на Германия с Борусия (Мьонхенгладбах).

Скромността на всички при „жребчетата“ е похвална, но не бива да се забравя, че Борусия има седем точки аванс пред Байерн. Такава разлика пред баварците тимът от Мьонхенгладбах не е правил от въвеждането на триточковата система за победа през 1995 г. За град, който има четвърт милион жители, този сезон изглежда подходящият за спечелване на шампионската титла.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ