Един от най-успешните клубове на Източна Европа е обект на сериозно разследване за финансови машинации. Прокуратурата на Украйна е започнала да проучва укриване на данъци, дължими върху заплатите в Динамо (Киев), твърдят местните медии.

Според информацията, генералната прокуратура на страната е установила, че длъжностните лица на клуба са избягвали плащането на данъците. За целта е използвана схема за финансиране дейността на клуба чрез банкови сметки на офшорни компании.

Според украинското законодателство, виновните лица за укриване на данъци са заплашени от попадане в затвора за период от 5 до 10 години, както и със забрана да заемат определени длъжности през з три години, както и конфискуване на имуществото.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Ръководството на Динамо (Киев) нееднократно е обвинявано в укриване на данъци с помощта на офшорно финансиране на клуба. Счита се, че Украйна като държава за пет години е претърпяла ущърб в размер на 455 милиона гривни (около 16,5 милиона евро)

Собствениците на клуба – братята Игор и Григорий Суркис, са сред разследвани и по случай с корупция в енергетиката на Украйна.

Динамо (Киев) е най-успешният клуб от Източна Европа от гледна точка на спечелените трофеи от евротурнирнирите. Клубът два пъти триумфира в КНК (1975 и 1986 г.), а един път печели и Суперкупата на УЕФА (1975). Освен това е 13-кратен шампион на СССР (рекорд) и 15-кратен шампион на Украйна (рекорд).