За втора поредна година един младеж от Източна Европа обира суперлативите на баскетболните специалисти в САЩ. Лука Дончич е истинска сензация в НБА и с всеки мач печели все повече фенове. Историята на 20-годишния словенец е изключително любопитна и заслужава внимание.

Лука Дончич е роден на 28 февруари 1999 г. в Любляна в семейството на баскетболиста Саша Дончич и Мириам Потербин. Баща му е от сръбски произход, а майка му словенка, която ръководи салон за красота. Заради кариерата на бащата малко след раждането на Лука (2001 година) семейството се мести да живее в косовския град Клина, който е на около 400 км от София. Селището е едно от най-бедните не само в Косово, но и на целия Балкански полуостров. След това обаче следва завръщане в Словения.

На осемгодишна възраст Лука започва да играе баскетбол в Олимпия (Любляна). Треньорът за деца Грега Брезовец го кани в отбора на своите връстници. Само 16 минути от първата му тренировка са достатъчно за доказателство за таланта му и бъдещата баскетболна звезда е преместен при 11-годишните. Още при следващата си поява в залата е пратен при 14-годишните, но заради правилата на словенската федерация има право да играе само в отбора до 12 години, където се изявява срещу по-възрастни с четири години момчета.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Баща му Саша признава, че след края на състезателната си кариера през 2010 г. му се е налагало да върти кръчма, за да издържа семейството. Докато е в отбора до 14 години, Лука Дончич печели приза за най-полезен играч на международен турнир в Будапеща, където тимът му губи на финала от Барселона. Това е през септември 2011 година, а само половин година по-късно вече е играч на Реал (Мадрид). За да може да помага на живота на сина си в Испания, Саша Дончич започва да кара такси. Това обаче продължава само три месеца. Лука остава в Кралския клуб до лятото на 2018 г. За този период печели три шампионски титли на Испания при мъжете, два пъти взима Кралската купа и един път триумфира в Евролигата. През 2017 г. става европейски шампион със Словения.

През 2018 г. младият словенец е избран под №3 в драфта на НБА от Атланта Хоукс. „Ястребите“ обаче правят размяна и словенецът се озовава в Далас Маверикс. Всъщност Дончич е най-голямата цел на Далас на драфта. „В един момент мислехме, че има малък шанс да го вземем. Два дни преди драфта беше ясно, че това няма да стане. Прекалено е добър и другите щяха да го вземат. Направихме няколко размени и Лука все пак се озова при нас. Това е играч, който може да бъде основа за бъдещето на Маверикс“, твърди треньорът на тима Рик Карлайл.

Дончич подписва тригодишен договор, който все още е в сила. Според неговите условия за периода на контракта ще получи сумата от 22 293 360 милиона долара.
Словенецът дебютира в НБА на 17 октомври 2018 г., когато завършва с 10 точки, 8 борби и четири асистенции при загубата със 100:121 от Финикс Сънс. Три дни по-късно нанизва 26 точки за победата над Минесота Тимбърулвс със 140:136 и става най-младият играч в историята на Далас, който вкарва поне 20 точки в един мач. На 19 ноември 2018 г. прави първия си дабъл-дабъл, след като завършва с 15 точки и 10 борби при загубата от Мемфис Гризлис с 88:98. На 28 декември става най-младият играч в НБА, вкарал седем тройки в един мач. Тогава е само на 19 години и 327 дни. Рекордьорът е Маркел Фълц. Заради силното си представяне словенецът е избран за най-добър играч на Западната Конференция за декември.

На 21 януари 2019 г. Дончич става вторият най-млад играч в историята с трипъл-дабъл, след като блесва с 18 точки, 11 борби и 10 асистенции при загубата със 106:116 от Милуоки Бъкс. Лука участва в Мача на изгряващите звезди на НБА, но не е поканен за Мача на звездите, въпреки че е втори в гласуването след Леброн Джеймс. На 16 февруари завършва с 19 точки, 10 борби и 11 асистенции за 99:93 над Шарлът Хорнетс и става най-младият играч в историята с три трипъл-дабъла, изпреварвайки легендарния Меджик Джонсън със 117 дни. В края на сезона е обявен за Новобранец на годината и става вторият европеец след Пау Гасол, спечелил приза.

През този сезон Лука Дончич също блести и продължава да чупи рекорди. На 20 ноември 2019 г. подобри постижението на Оскар Робъртсън за най-млад играч, постигнал трипъл-дабъл с 35 реализирани точки. Словенецът се отличава с 35 точки, 10 борби и 11 асистенции за победата със 142:94 над Голдън Стейт Уориърс. Обявен е за най-добър играч на Западната Конференция за месеците октомври и ноември. Освен това печели първата си награда за Най-добър играч на месеца в НБА, след като получава приза за ноември.

Лука Дончич може да играе на три различни позиции – плеймейкър, гард и леко крило. Дори легендата на Далас Маверикс Дирк Новицки изрази възхищението си от представянето на словенеца: „Трябва да призная, че сгреших в очакванията си за Дончич. Мислех, че след силния му първи сезон другите отбори ще започнат да играят по-здраво срещу него. Вместо това той натрупа маса и продължава да разкъсва съперниците.“

Възходът на баскетболната кариера е белязан от семейни проблеми в живота на Лука Дончич. Майка му и баща му се развеждат. Талантливият баскетболист остава на страната на майка си Мириан Потербин и е отчужден от Саша Дончич. Медиите изключително рядко го питат за баща му, който има нова съпруга и дарява баскетболиста на Далас Маверикс с по-малка сестра.

На лявата си ръка Лука Дончич е татуирал на латински израза „non-desistas, non-exieris“ (никога не се отказвай, никога не се предавай), изображение на тигър и фланелка с №7. С този номер игра за Реал (Мадрид) в чест на любимия си баскетболист Василис Спанулис от Олимпиакос. В Далас и за националния отбор играе с №77. След европейската титла със Словения през 2017 г. татуира и купата на десния си хълбок. Въпреки че е словенец, Лука Дончич е фен на баскетболния Цървена звезда.

Дончич има домашен любимец. Отглежда Хюго – мъжко куче от породата померан. Неизменно на мачовете му НБА присъстват две жени. Едната е майка му Мириам, която на младини е работила като танцьорка и модел, а чак след това отваря салон за красота. Другата е гаджето на баскетболиста Анамария Голтес. Блондинката е популярна в Словения като модел на бельо. Двамата се познават от деца и са двойка от 2016 г. Връзката им имаше лека криза точно в периода, когато Лука премина в НБА. Тогава двамата спряха да се следват в „Инстаграм“, но скоро след това възобновиха отношенията си. 
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ