Димитър Кузманов е втората ни ракета в тениса. В неделя Мико спечели 19-а ITF титла в кариерата си, след като спечели турнира в Анталия с награден фонд 15 хиляди долара. На финала той се справи с водача в схемата Ерман Касанова от Аржентина с 6:4, 2:6, 6:1. Успехът е повече от сладък за Кузманов, който отсъства доста време от кортовете заради контузия в коляното. Въпреки че доскоро имаше здравословен проблем, пловдивчанинът „изригна” в турския курорт и постави всичките си конкуренти в малкия си джоб. Мико даде интервю за читателите на БЛИЦ.

-Честита титла! Как премина финалният мач с аржентинеца Касанова?
-Благодаря ви! Беше интересна битка между първия и втория в схемата. Касанова е много корав съперник, въпреки че имаше спад във формата му. В момента обаче той играе на добро ниво. Аз имах и друг противник в Анталия – времето. Два дни поред валеше дъжд и трябваше в рамките на два дни да изиграя четири мача – осминафиналът и четвъртфиналът бяха в събота, а полуфиналът и финалът в неделя. Това си е сериозно натоварване. Стресът за коляното ми беше огромен. Бях малко притеснен дали ще се справя, но в крайна сметка физически бях отлично подготвен. Хубавото беше, че спечелих с лекота осминафинала, четвъртфинала и полуфинала, докато аржентинецът доста се поизпоти за място на финала. По време на мача ни времето се оправи и беше доста топло, термометрите показваха 30 градуса. Водих мача през цялото време. През втория сет имах две възможности за пробив, но не успях. В третия обаче се справих на ниво. Пробих го два пъти и дръпнах с 5:0 гейма. После той си взе подаването, а накрая затворих срещата, след като си взех своето подаване.

-С оглед контузията, която имаше, успехът ти е напълно заслужен.
-Да. Това е една от най-сладките ми победи от всичките 19 титли, които съм спечелил. Тази, ако трябва да съм откровен, е доста по-различна от останалите. Все пак е трудно да се завърнеш на корта след травма. Липсват ти игрови опит, рутина. Но  ето че успях. През календарната 2019 година почти пет месеца бях извън игра – два месеца в началото на годината и сега почти три. Радвам се, че спечелих турнира. Аз съм много гладен и жаден за успехи и се надявам да продължа в същия дух. Само да съм здрав.

-Предстоят ли  ти още турнири до края на 2019 година?
-В сряда ще участвам на още един турнир в Анталия. През декември ще изиграя най-вероятно още два турнира, до една седмица ще стане ясно къде. Мога да си го позволя, защото трябва да наваксам пропуснатото.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

-За да си напълно готов за мачовете на България на новия турнир ATP Сup, който започва на 3 януари в Австралия.
-Точно така. Всички чакаме двубоите на австралийска земя, защото те ще са сериозно изпитание за националния отбор.

-Твоето мнение за жребия. Май попаднахме в недобра група, където са Великобритания с Анди Мъри и Белгия с Давид Гофен.
-Не съм съгласен, че групата не е добра. Напротив. За мен това е най-благоприятната група за нас, защото е с най-преодолимите съперници.
Тук е Молдова – те имат Раду Албот като първа ракета, но останалите не са на нашето ниво. Под него са. След това Белгия. Вярно, те имат Гофен, но втората им ракета Стив Дарси не е толкова опасен, аз съм го побеждавал. Големият фаворит наистина е Великобритания с Анди Мъри и брат му Джейм. Но другите групи са по-тежки. И знаете ли, ние можеше да се паднем в компанията на САЩ, Русия и Италия. Сравнете тези съперници с нашите и ще се убедите, че жребият не е толкова лош за България.  

-Как ще коментираш завръщането на Григор Димитров в националния?
- Не съм изненадан. Очаквах Гришо да се завърне и знам, че с него ще бъдем още по-силни. Името му респектира, а същевременно носи спокойствие сред нас. Казах ви, че белгийците имат Гофен, но пък ние си имаме Григор Димитров. Турнирът ще бъде генерална  репетиция за Гришо преди началото на Аустрелиън Оупън.

-Няма как да не подмина темата за любимия ти футболен отбор Локомотив Пловдив?
-Изпращаме прекрасна година. Спечелихме Купата на България, а в момента сме хитът в първенството. Сега трябва да затвърдим успеха от миналия сезон и даже да го надскочим. Това ще се случи, ако отново спечелим Купата и завършим в тройката на първенството. А защо не и втори. Локо (Пловдив) има сили и аз му го пожелавам от сърце. Радвам се, че Гонзо започна работа в родния си клуб. Той може да е легенда на Левски, но е проходил на футболния терен в моя любим отбор. Притеснявам се, че Стивън Езе и Георги Илиев ще напуснат, но в същото време вярвам, че ще се намерят техни достойни заместници.

-Нещо за финал?
- Искам да благодаря на всички, които ми вярваха и ме подкрепяха. Получих много обаждания и съобщения, дори от хора, които не познавам. Това ми дава сила и енергия!
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ