Новак Джокович има 16 титли от Големия шлем срещу името си и несъмнено е един от най-великите тенисисти в историята. Уважават ли го обаче достатъчно феновете? Не и според майката на сърбина, Дияна.

„Той е мил, любезен и се труди много усърдно. Хората обаче не го оценяват, защото играе в ерата на Роджър Федерер и Рафаел Надал“, каза майката на Джокович в интервю за списание GQ.

В последния си мач Новак Джокович загуби от Стефанос Циципас в Шанхай. Преди това Ноле бе в перфектна серия. Световният №1 доминираше в Токио и в дебютното си участие си тръгна с трофея в ръце без загубен сет.  В Япония изигра първия си официален мач от US Open насам, след като в Ню Йорк приключи участието си  на 1/8-финалите в мач срещу Стан Вавринка, след като изостана 4-6 5-7 1-2 и се отказа заради контузия, а при напускането на корта бе освиркан бурно от публиката.

„Когато Новак беше трети в света, всичко беше ОК. Федерер и Надал за първи и втори. Но когато той стана №1, не можеха да го понесат. Не знам защо. Аз също страдам. Хората уважават това, което прави, но ако излезе срещу Федерер, ще са за Федерер. Така дават му дават (б.а на Федерер) повече сили“.

Джокович води в общия баланс с 26-22 срещу Роджър и 28-26 срещу Рафа:

„Новак се подготвя много преди мачове с Федерер и Надал. Той ми казва, че знае, че е трудно срещу тях. Не за първи път хората подкрепят Федерер срещу него, но той ми казва, че си представя, че викат за него“.

Новак вдигна петия си трофей на Уимбълдън във величествен финал срещу Роджър Федерер. Световният №1 на два пъти бе на точка от загубата в епичната битка за отличието в All England Club, но отрази мачболи и триумфира в решителен тайбрек в петия сет – 7-6(5) 1-6 7-6(4) 4-6 13-12(3).

За никого не е тайна, че Джокович иска да остана в историята като играчът с най-много титли от Големия шлем:

„Мисля, че ще успее да го направи. Целта му е да бъде най-добрият в света. Ако иска това да е така, му трябват още Шлемове. Искам само да е здрав. Ако е здрав, обзалагам се, че ще успее“.