Действащият шампион Новак Джокович се класира на своя седми полуфинал в Синсинати, след като надделя над Лука Пуй със 7-6(2) 6-1. Френският тенисист се представи на много добро ниво, но така и не успя да стане първият играч, който да вземе сет на сърбина в турнира тази година.

Световният №1 до момента е печелил трофея само веднъж, макар че във всеки от предишните шест случая, в които достигна финалната четворка, той неизменно отиваше на финал. Статистиката е на страната на Джокович срещу Даниил Медведев, който ще бъде съперникът му на крачка преди заключителната битка за отличието тази година. Руснакът се наложи над сънародника си Андрей Рубльов с 6-2 6-3.

Лошата новина за шампиона е, че в края на двубоя той получи контузия в десния лакът и изпита болки, а все още не е ясно какво ще бъде състоянието му за полуфиналния мач.

За разлика от първия двубой между сърбина и Пуй – полуфиналът на Australian Open този сезон, в който 31-ият в света не взе сет на опонента, сега той имаше шанса да поведе в частите.

Французинът отрази точка за пробив още в първия гейм, но постепенно натрупа увереност и до края на сета не даде повече шансове на Джокович, когато сервираше. Световният №1 също не отстъпи – той взе 23 от възможни 25 точки, когато пласираше успешно първия си начален удар.

По този начин двамата стигнаха до тайбрек, а в него шампионът поведе с 6-1 точки и стигна до пет поредни сетбола. Пуй отрази само един от тях и нямаше как да се върне в частта, губейки я с 6-7(2).

Джокович взе психологическото предимство и обърна френския тенисист от 15-40 в първия му сервис гейм след почивката. По този начин проби подаването на опонента за първи път в мача и взе аванс от 2-0.

Самият Новак изостана с 15-40 в следващото си подаване и макар да допусна цели три двойни грешки в този гейм, той не се предаде. Реализира няколко уинъра и показа психическата си устойчивост, за да затвърди брейка.

Изглеждаше така, сякаш Джокович имаше проблеми с травма. Оказа се, че десният лакът на сърбина е пострадал и той се възползва от физиотерапевта на корта. Веднага след това, в шестия гейм, поведе с 40-0 и така стигна до три поредни „скрити мачбола“. 31-ият в света се измъкна от първата опасност с воле на мрежата, но нямаше шанс при последвалото дълго разиграване и шампионът сервира за място на полуфиналите.

Справи се отлично и с гейм на 30 затвори четвъртфиналния мач със 7-6(2) 6-1.