Григор Димитров завърши сезона в Топ 20 на световната ранглиста след впечатляващ финален щурм. Така той възстанови всички щети, които понесе през първата половина на годината, когато заради проблемите с контузията в рамото и поредица от ранни отпадания беше се сринал до 78-мо място в класацията на АТР.

Гришо вече повече от 210 седмици сумарно в кариерата си присъства в първата или втората десетка, с което се нарежда сред първите 90 в цялата история на тениса. А изчисленията, които направиха специалисти от сайта Betindex.net  показват, че хасковлията има всички шансове да се задържи в Топ 20 за дълго време през 2020 г.

Стартът на новия сезон: Димитров ще печели точка и ще играе за България

Очаква се извън демонстративните турнири, в които Григор участва в края на 2019 г., завръщането му на корта за официална надпревара да бъде за старта на АТР Cup.

Отборната надпревара, която ще се проведе в Австралия в първата половина на януари 2020-а, ще бъде първата проява от години насам, в която хасковският ас ще играе за България. Всъщност, самото присъствие на националния ни отбор на този турнир се дължи преди всичко на ранкинга на Димитров. АТР Cup освен престиж за страната носи и точки за ранглистата на участващите тенисисти, които са спечелили мач.

Така че още тук първата ни ракета може да започне да трупа актив и не само да затвърди присъствието си в първите 20, но и да започне да се катери отново нагоре по стълбицата.

Гришо почти няма точки, които да защитава

Неприятната първа половина на 2019 г. сега обръща монетата и отваря широко вратите пред Димитров за атака отново на още по-високи нива в ранглистата. Макар че вероятно кампанията ще стартира с лека крачка назад, тъй като заради отборната надпревара няма да има възможност да защитава точките в Бризбейн, където в началото на годината достигна 1/4-финал, но пък именно АТР Cup може да компенсира. След това хасковлията няма твърде високи летви пред себе си, които да преодолява, ако иска да записва плюсове.

В Мелбърн българинът трябва да достигне поне до 4-ия кръг,

Ако не иска да регистрира отстъпление. Откритото първенство на Австралия е един от любимите турнири на Григор, като той е достигал и до полуфинал там, а още два пъти е прескачал нивото, което му е необходимо сега, за да запази точките си. Всичко от четвъртфинал нагоре ще увеличи осезаемо актива му.

През изминалата година заради травма Димитров не игра близо два месеца след Australian Open, т.е. всяка изява за него след Мелбърн чак до Мастърса в Маями (23-30 март) ще носи точки. И колкото по-далеч стига в тези турнири, толкова повече ще се изкачва в класацията.

От Бетиндекс предвиждат, че един финал или дори трофей през февруари и първата половина на март могат да доближат Гришо дори до първата десетка, ако той вече не е постигнал това на Откритото на Австралия. Естествено, най-важният фактор за бъдещи успехи на Димитров, за които той загатна с пробивите си на US Open и турнира от веригата Мастърс в Париж, зависят от това дали е здрав и съответно в добра физическа форма.

Иначе талантът е налице, а увереността и спокойствието на корта стават вече част от чертите, които Григор Димитров демонстрира на корта.