Черният пазар на конфиденциална информация процъфтява, алармираха от компанията за сигурност Symantec. Експертите са извършили мониторинг на чатове и форуми, където се търгуват данни, похитени с помощта на троянци, фишинг атаки и други способи на онлайн кражби.
Около 70 000 активни потребители предлагат чужда банкова информация, данни за кредитни карти и имейл акаунти, твърди Symantec.
Черният пазар на информация за банкови сметки и кредитни карти надвишава 184 милиона британски лири, изчислили експертите.
Кибер престъпността става все по-организирана, констатира Symantec. С конфиденциална информация търгуват и индивидуални предприемачи, но много често зад тях стоят големи престъпни структури.
Не е възможно да се установи местоположението на всички криминални сървъри в света, доколкото те периодично се появяват и изчезват. Регионът на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) заема второ място по брой на “престъпни” сървъри, сочат данните на Symantec.
Нужна е координация на правителствено ниво, за да е успешна борбата с криминалните сайтове, повечето от които се поддържат неволно от хостинг компаниите. /TechNews.bg