Административен съд - Благоевград санкционира само с 500 лева главния инженер на рудник "Ораново" край Симитли Благой Попов. Той бе наказан от Областната инспекция по труда за станалата на 5 март миналата година мощна метанова експлозия в частната мина, при която загинаха въглекопачите Живко Серафимов и Росен Андреев, а други петима техни колеги получиха тежки изгаряния и като по чудо оцеляха.
След обжалване на наказателното постановление, издадено от ексдиректора на ОИТ - Благоевград - Николай Мавродиев, за глоба в размер на 1 000 лева, главният инж. Благой Попов обжалва пред Районен съд, където магистратите потвърдиха санкцията. При последвало атакуване на съдебния акт пред административните магистрати, наказанието, което вече е в сила, е едва 500 лева.
Енергетикът Благой Попов е проявил трудова небрежност, като е допуснал в експлодиралата минна галерия да се работи, въпреки, че не е действала вентилационната система, признават съдиите по делото. Те обаче смятат, че не това е била основната причина за метановата експлозия, довела до смъртта на миньорите в галерията, се сочи в решението на Административен съд - Благоевград. Информацията е на Дарик радио.  /БЛИЦ