Под патронажа на министъра на здравеопазването Евгений Желев от 13 до 17 март 2009 г. в НДК за 15-ти пореден път ще се състои форумът “Алея на здравето”. Изложението-базар е за лекарствени, медицински и фитотерапевтични продукти, услуги и ноу-хау и се организира със съдействието на Министерството на здравеопазването, Националния център по опазване на общественото здраве и Националната браншова стопанска камара на търговците-дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати.
В изложението ще участват над 80 фирми и неправителствени организации. На щандовете на изложителите ще бъдат популяризирани нови продукти и технологии в областта на фармацията и медицината и ще бъдат представени съвременни тенденции в профилактиката, лечението и рехабилитацията на социално-значимите заболявания.
Министерство на здравеопазването ще представи на форума три от националните програми, ориентирани към здравословния начин на живот – за ограничаване на тютюнопушенето, за ограничаване на остеопорозата и Националния план за действие – “Храни и хранене”. Акцентът е поставен върху дихателните проблеми и вредата от тютюнопушенето. Ще бъде обособен специален щанд, където гражданите ще имат възможност да се запознаят с различните методи и средства за отказване от цигарите. Представители на европейски проекти като “HELP – За живот без тютюн”, фирми, правителствени и неправителствени организации ще организират безплатно измерване на различни дихателни параметри. Ще бъдат прожектирани здравнообразователни филми за вредата от тютюнопушенето. Експерти на фондация “Борба с рака”, на Специализираната болница за лечение на белодробни болести и на РИОКОЗ ще извършат серия консултации. Всеки ден от изложението по 25 жени ще могат да измерят безплатно своята костна плътност с ултразвуков апарат, а чрез едноминутен тест, осигурен от асоциация “Жени без остеопороза”, ще може да се оцени и личният риск от остеопороза. Ще се проведат и безплатни измервания, касаещи телесно тегло, мастна тъкан и мускулна маса чрез професионален анализатор за телесен състав, както и консултации и препоръки за здравословно хранене от експерти на Националния център по опазване на общественото здраве и РИОКОЗ. За пореден път, в изложението ще се включат и представители на общоевропейския проект “Diogenes”, целящ изучаването на различни хранителни режими, които биха помогнали в борбата със затлъстяването.
Програмата на „Алея на здравето” обхваща съпътстващи изяви -представяне на инвестиционни програми, иновации, бизнес аспекти, промоции, демонстрации, дискусии, научно-практическа конференция, семинарна програма, кръгла маса. Традиционно и тази година в рамките на проявата ще бъде организирано специализирано изложение-базар “Парад на шоколада”. /БЛИЦ
11.03.2009 г.