Американският невидим ракетен разрушител USS Zumwalt (DDG 1000), пристигна в Аляска в пристанище Кетчикан, обявиха ВМС на САЩ, цитирани от осведомителните агенции. 

Говорителят на ВМС Клинт Рамсден отказа да отговори, дали Пентагонът планира да изпрати този кораб в Арктика след приключване на престоя в Кетчикан. "Американският флот не коментира бъдещите операции", нито за продължителността на престоя на разрушителя в Кетчикан, коментира той.
 Разрушителят е закотвен там след посещение на близко военноморско съоръжение, където се работи по създаването на системи за звукопоглъщане за кораби.USS Zumwalt (DDG 1000) е към 3-ти американски флот, чиято оперативна зона включва източния и северния Тих океан, Берингово море и част от Северния ледовит океан.

Строителството на унищожителите клас Zumwalt  започва през 2007 г. Разрушителите от проекта DDG-1000 са предназначени да осигурят огнева подкрепа при десантни операции и в провеждането на военни действия в крайбрежни зони, както и за ракетни и артилерийски удари срещу наземни цели, включително дълбоко в територията на врага. Освен това, тяхната най-важна задача е да осигурят противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана на ударна група на самолетоносач. Тези кораби са най-големите американските ракетни разрушители.
 Разрушителят Zumwalt в мирно време е снабден със специални екрани, за да бъде повишена видимостта му за радиолокаторите. Към такава мярка командването на ВМФ на САЩ било принудено да прибегне след поредица от жалби за опасност за корабоплаването в района, където новият разрушител преминава изпитания. „На радара корабът изглежда като 12-метрова рибарска лодка, докато в същото време реално дължината на кораба надвишава 185 метра” – разказват екипажи, срещнали Zumwalt в открито море.

Разрушителят Zumwalt (DDG-1000) е построен по технологията стелт. Малката радиолокационна забележимост на кораба е постигната за сметка на ъгловатите му форми, излъчващите нагоре отразения сигнал наклонени бордове и широкото използване на радиопоглъщащи материали – корпусът с надстройката са обвити в специално покритие с дебелина един дюйм (2,5 см) , до минимум са намалени стърчащите антени. След приключването на изпитанията от борда на разрушителя ще бъде снета измерителната апаратура, след което неговата отметка на радарите ще стане още по-малка.
 В разрушителя е реализирана концепцията „електрически кораб” – газотурбинен двигател върти генератори, които снабдяват с енергия всички двигатели и всички бордни системи. Въоръжението на Zumwalt се състои от 20 универсални пускови установки с боен запас от 80 ракети с различно предназначение, две 155-мм артилерийски установки и 30-мм зенитни автомати. Предвидено е базиране в хангари на вертолети и безпилотни апарати.

Първият кораб от серията бе спуснат на вода през 2013 г. и излезе на ходови изпитания през декември 2015 г. Строителството му възлезе на 4,4 млрд долара, толкова ще струва и експлоатацията му по време на жизнения цикъл. Прекомерно високата цена на кораба-невидимка застави американските ВМС да съкратят плана по строителството на разрушителите от 32 на 3./БЛИЦ