С водната криза в Перник на практика е ударено много силно ВМРО - министър Нено Димов е от тяхната квота. ВМРО доста сериозно държи в момента ключа към коалицията, но през Нено Димов в момента доста сериозно се разклаща и самочувствието на ВМРО, че може да държи този ключ.

Мисля, че коалицията не е заплашена, докато нещата не се изяснят, а това ще е дълго време: резки движения няма да имаме, но оттук-нататък всеки ден бройте предизборна кампания - всеки ден.

Така политическият психолог проф. Антоанета Христова оцени в "Денят на живо с Наделина Анева" по Канал 3 последиците от водната криза в Перник с оглед на предприетите проверки от специализираната прокуратура и задържането за 24 часа на министър Нено Димов

"Смятам, че много сериозни доказателства за вина на министъра трябва да се намерят, а ако не се открият, ВМРО много трудно ще отстъпи от подкрепата си за министър Ненов.

Но в противен случай ВМРО няма и да има очи да предложи ново име - объркани са, допускам, притеснени са, опитват се и те да се ориентират в ситуацията, така е с всеки човек. 
 
В момента тази формула (ГЕРБ-ОП) трудно може да бъде заплашена, защото няма да има добър резултат за никого при евентуално разваляне на отношенията между ГЕРБ и ВМРО.

Допускам ГЕРБ малко по-късно да остане в правителство на малцинството, ако отношенията с ВМРО не продължат в достатъчно колаборативна посока - имаше търкания и в бюджета, и в сферата на средствата за финансиране на партии, и в поредица политики, в които има разминаване между двете политически партии.

Но интересът да продължават да управляват България без криза в момента ги държи заедно. Може би в последната права преди изборите ГЕРБ може да реши да остане да управлява в малцинство", предположи проф. Христова с изрично уточнение, че към момента няма никаква информация за предприетите разследвания или предявени обвинения.
 
"Чакаме резултата от прокуратурата, разбирам защо премиерът Борисов каза "Изчакайте, и утре е ден", и г-н Каракачанов чака, за да види доказателство по отношение на Министерството на околната среда и водите.

Мога да кажа, че и аз имам нужда от повече информация, министър Димов изглежда като сериозен човек, който не би влязъл в проблем, но нека да видим доказателства и на тяхната база да има реакция, за да бъде тя истинска и почтена", допълни тя.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!