"Миграционният натиск, който се наблюдава върху страната ни в момента, беше предвидим. Още миналата година, когато започнаха големите промени в МВР с  махане на най-различни служители, които са експерти, бяха неналожителни промени". 

Това заяви пред БНР гл. комисар Светлан Кичиков, бивш директор на Гранична полиция (до юни 2021 г.).

"Прокламираната промяна от ексминистър Бойко Рашков - закриване на полицейското управление в Болярово, а служителите му да бъдат прехвърлени в новосъздаденото Гранично полицейско управление - Резово.

Първо - не са създадени елементарни условия за работа на тези хора там, те нямат квартири там. Една преумора, натрупана от засиления миграционен натиск, води до пропуски в работата на граничната полиция", коментира той и добави:

"Последната една година беше загубена. Ако бяха се вслушали в мненията на експертите, докладите, които бяха предоставени. Миналата година година се наложи да пиша един доклад, това нещо го бях прогнозирал, защото знаете каква беше ситуацията в Афганистан, а след това се промени и в Близкия изток. 

Трябваше да се вземат адекватни мерки много по-рано, за да бъдат стопирани тези мигрантски вълни. А не беше направено нищо, просто бяха сменяни хората".

Гл. комисар Кичиков призова за прилагане на най-строгото наказание на каналджиите и помощниците им, които придвижват мигранти през страната ни.

По думите му засилен миграционен натиск се наблюдава и в Гърция, и в други страни от региона.

Според бившия директор на Гранична полиция не е умишлено предизвикан от турската страна натискът на българската граница. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук