Едно от положителните неща на кризата е, че тя замрази инфлацията. Ние някак свикнахме, че няма инфлация. Икономическият ръст събуди „този звяр. Тази и следващата година общата инфлация с натрупване ще е към 6%. Това коментира бившият социален министър Иван Нейков.

По думите му тази инфлация ще изяде например увеличението на пенсиите с 5,7% от юли тази година. Друг проблем с парите за най-възрастните е голямата ножица между старите и новоотпуснатите пенсии – за една и съща професия разликата е стотици левово, каза ще Нейков. Годишната актуализация с един и същи процент отваря ножицата – 5% върху 1000 лв. е един бонуса, друг е 5% на 200 лв., допълни той.

Относно ръста на минималната заплата на 560 лв. от януари 2019 г. бившият социален министър коментира, че така управляващите се опитват да върнат на пазара на труда хора от сивия сектор и тези, които не работят. Нейков припомни, че сме ратифицирали конвенция 131 на Международната организация на труда и това означава, че ще трябва да се изработи механизъм за определяне размера на минималната заплата.

Според Иван Нейков управляващите заслужават похвала за това, че изпълниха обещанието си за забележим ръст на учителските заплати – с близо 20% за две години.

Той смята също, че новият механизъм за определяне на помощите за хората с увреждания е по-добър и по-справедлив. Предупреди, че в началото ще има хора, останали без помощ, защото не са разбрали, че трябва да подадат нови заявления.