Премахването на търговските бариери за износа от САЩ ще бъде приоритет на новата американска администрация. Това е главното послание в годишния доклад за търговията, в който са посочени и редица проблеми с България, пише "Дойче веле".
Един проблем в ЕС според този доклад са новите страни-членки като България и Румъния. Тяхното присъединяване е довело до вдигане на търговските тарифи за внос от САЩ и загуба на пазари за износ – най-вече на американски месни продукти.

Особен акцент в доклада е поставен върху защитата на интелектуалната собственост. Това е и един от главните проблеми, споменати във връзка с България. За нея се казва, че предизвиква тревога с намаляващото сътрудничество между службите за опазване на интелектуална собственост и частния сектор. Онлайн-пиратството и други търговски нарушения също се цитират като проблем.

България отново в "черния списък"?

Държавите, които не защитават достатъчно американската интелектуална собственост, ще бъдат изброени в специалния Доклад 301, който ще бъде публикуван в края на този месец и който е свързан с доклада за търговията. Почти сигурно е, че България отново ще попадне в „черния списък” на този доклад след като едва се измъкна от него. Държавите в този списък се подлагат на търговски санкции от страна на САЩ.

Новата американска администрация ще предприеме действия за премахване на търговските бариери, спиращи износа от САЩ. Представители на администрацията предупредиха, че чрез Световната търговска организация може да се стигне до съдебно преследване на държавите, наложили най-високи ограничения. Офисът на търговския представител на Съединените щати - агенцията, отговорна за американската търговска политика, даде миналата седмица ясен сигнал за нов подход.

Нейният годишен доклад за търговията описва на 536 страници бариерите, които редица държави издигат пред вноса на стоки от САЩ, причинявайки големи загуби на американските производители. Търговският представител Рон Кърк заяви, че докладът ще послужи за основа на стратегия за налагане на търговската политика на САЩ. На Световната търговска организация ще бъде представен списък на нарушенията на търговските права на САЩ. Новата администрация настоява за спазването на всички условия по съществуващите търговски договори с техните партньори и вероятно ще ревизират ред договори.

САЩ имат огромен търговски дефицит, който новата администрация се надява да намали чрез строги мерки срещу търговските бариери.

Най-голям нарушител според доклада е Китай. Но сериозни нарушения са извърщшили и други ключови търговски партньори на Америка като Индия, Русия и ЕС.

Проблеми на търговията САЩ - ЕС

ЕС е най-големият търговски партньор на САЩ. Но през 2008 година САЩ отбелязват 93.4 милиарда долара търговски дефицит с ЕС. Представа за обема на търговията дават данните за 2008 година, когато износът на САЩ за ЕС е бил 274.5 милиарда долара, а вносът от ЕС - 367.9 милиарда долара.

Търговските бариери от страна на ЕС се отнасят до най-различни видове стоки за износ от САЩ: от козметични продукти и електроуреди, до химически и фармацевтични продукти, храни и стоки, свързани с производството на атомна енергия: атомно гориво, обогатен уран, атомни касети и части за атомни електроцентрали. /БЛИЦ