Русия си връща лидерските позиции в експорта на зърно на международните пазари, съобщи Bloomberg. В страната се наблюдава фермерски ренесанс и то на първо място се оказва пшеницата. Агенцията констатира, че фермерите от Краснодарския край, Поволжието и някои райони на Сибир вече са на печалба и инвестират в техника и технологии, като са уверени в бъдещето.
Активността е обусловена от високите добиви през последните години и падане курса на рублата по отношение на долара, добавя Bloomberg. Тези фактори извеждат руските производители на пазари, където преди са господствали западни играчи.

„Русия задълго влезе в петорката на топ-износителите, потенциалната производителност само ще расте. На останалите износители ще им се наложи добре да се постараят, за да запазят своите традиционни пазари” – счита генералният директор на консултанската фирма Market Check Том Баснет.

В развитието на руския аграрен сектор сега са готови за инвестиции световни продоволствени гиганти като компаниите Olam International Ltd, Cargill Inc и Glencore Plc.

Изследователи от университета в щата Канзас обясняват инвестиционната привлекателност на Русия във високата плодородност на местната почва, а също и близостта на черноморските пристанища, което позволява на руските компании да изразходват за логистика по-малко от основните доставчици на близкоизточните пазари.

Превод и редакция: БЛИЦ