Стресна ме начинът, по който заявиха, че ще управляват държавата. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за изтеклите записи на ПП по време на пресконференция на партията, след като Мария Габриел обяви, че замразяват преговорите.

"Просто, за да върна последен опит страната към нормалността. Все пак да напомня за колегите откъде тръгнахме. След като победихме два пъти подред на изборите, с машини, без машини, поотделно, заедно. Ще отворя една скоба, преговорите с часове, в които участвах, с Петков, Денков, Василев, Атранасов, Панев, поехме ангажимент за машините.

Днес разговарях с някои от тях. Ние ще направим едно предложение в парламента. Парламента да вземе решение да стане незабавно бързо, поради изключителната важност, да провеждаме честни избори, да няма замръчкани протоколи, флашки, ала-бала и всичко останало. Защото аз така разбрах за ала-бала.

Не вярвам в това, но те си го говорят. Да купим същите машини в САЩ. Приемаме че там е най-голямата демокрация. И със същите машини да провеждаме машинно гласуване, което да избягва далаверата с машинния вот, ала-балата, както се казва. 

Там аз обещах, че ще работим с машини, високо технологични. Гласуваш с бюлетина, четецът я отчита, и в 9:30 часа вечерта имаме ясен резултат. Прозрачно, ясно, честно. Това ми е предложението, дали колегите от парламента ще подкрепят, не знам", каза още той. 

"Тръгнахме от това, да направим няколко важни неща в рамките на този парламент, без коалиции, без уговорки. И през цялото време така водихме разговорите и никога не е бил поставян въпроса за моя имунитет, нито за който и да е имунитет, нито някой да пази който и да е било. Това е абсолютна лъжа.

Две години съм бил без имунитет. Но това е лично, аз говоря като политик, който оглавява тази партия. Закона за домашното насилие - приехме го. Сутринта слушай Йорданова, която обяви, че мечтаят от 2009 година, вчера парламентът го е приел с голямо мнозинство. Всичките предложения на хората, постърадали от катастрофи, ще бъде прието и това. тръгнахме от под нулата,  а само за седмица де свършихме много работа. Сега трябва да се отвори темата с бюджета", каза още лидерът на ГЕРБ. 

"Но няма мнозинство и се разбрахме само за правна комисия. Трябва да решим, дали удължаващ бюджет ли ще има, нов ли ще приемаме", добави той. 

"Вчера казах, че тези записи, преди да ги чуем, които бяха анонсирани от Петков. не могат да ми повлияят на преговорите. Още повече, че той каза, че са записани от българските специални служби. Понеже обичаме да се реферираме към САЩ, това е Уотъргейт. Да записваш партийна централа е най-тъежкото нарушение в една демокрация. Само, че се оказа, че не е така. Това е подтекст да се разрушат службите, стотици офицери да бдъат махнати. 

Във всяко стадо има черни овци. Прави се анализ, намират се виновните. Бих дал пример с Гранична полиция, че е най-чиста. Ако те тази чудовишна мигранция не успвяват да я спрат, тоагва директорът не е виновен, но ако имат цялата техника, ще се направи смяна. И всяко правителство го прави, но да излезеш и да кажеш, че на 500 училища ще смениш директорите, Че чистката в образованието и науката е започната. Да сложишп партинни лидери в администрацията. ПП имат 37 депутати и всички ще станат министри", каза Борисов. 

"Всички се убедихме, че трябва да направим правителство. тръгнахме от правителство със съществуване 3 месеца. ДБ казваха експертно, отдалечено правителство. Съгласихме се да върнем нашия мандат, за да тръгнем. Да ние замразихме преговорите вече веднъж, когато беше нашия мандат. Съобразихме се с техния мандат, въпреки, че сме победители. Нашите хора се обидиха много, но аз ги убедих, че това е добре за държавата. 

Един ми каза дай да се снимам с тебе, докато Асен Василев не е министър, защото после няма да съм при вас. Хиляди ме питат, защо унижаваш партията. Но това е добре за държавата, еврозоната, Шенген, да заговорим за другите важни неща", отбеляза лидерът на ГЕРБ. 

"Въпросът е начинът, по който мислят да управляват държавата - да вземеш службите, да махнеш хората на ГЕРБ и Радев от службите. Ние за тези две години нямаме хора никъде. Резултатът е този хаос, резултатът е катастрофата на държавата, направихте го. Не ви се натискахме да ставаме министри. Ние чухме какво ще правят пред местните избори, да ни ползват за параван и да ги проведат с техен министър.

Това почтено ли е, честно ли е? Да кажа на партията, че вие побеждавате, но ние ви даваме на 37 депутати. Те считат, че абсолютно самостоятелно трябва да проведат война с всички на всички нива. Държавната администрация - хубава лоша, такава е. Откъде ще намерим нова. Представяте ли с и колко хора в момента са в стрес. Всяка партия може да има амбиции, но ние на срещите това не сме го говорили", обясни Борисов. 

По думите му, той е предложил Асен Василев за финансов министър, защото ако не е той, той щеше да казва: Ако аз бях, дефицитът щеше да е 3%. 

"Помислите ни са чисти в полза на държавата. Аз имам голям проблем с колегите, които не са били на срещите. Имаше изключително разбирателство по тези теми и това ни дойде като гръм от ясно небе. И аз дори си помислих в първия момент, че някакви мерзавци са ги подслушвали, а то било друго", каза още той. 

"Мария има репутация, която не може да разклати никой. Да не казвам за бащата на Петков, че преди 30 години съм се срещал с него по татамитата. Имаме друг разговор, може да си спомняме младежките години. Това мога да кажа. Партията в момента се бушува. Ние отиваме искрено, честно с приоритети, отстъпваме всичко. Такъв език и поведение ние не го заслужаваме", отсече Борисов. 

"Това е, което ще се опитваме да го обясняваме, на хората зад нас и добрите намерения да има правителство. Но ГЕРБ затова е първа политическа сила, защото ние гарантираме на всеки служител, където и да е, няма да допуснем политическо преследване, незаконни арести, омаскаряване. България ни е мила, но както казва Рашидов, ей по корем леган и те отгоре ти", заключи той. 

„С приятели се изпокарахме, само и само да преведем България. Да, ако те не се вразумят, тяхна работа. Аз не им се меся. Но за България след дискредитирането пред евроатлантическите ни партньори“, посочи Борисов.

Той подчерта, че няма практика представители на чужди държави да настояват за конкретни назначения български институции. По неговите думи, това е дискредитиране в полза на „Възраждане“.

„Няма такава практика, никога те не си позволяват да кажат такова нещо. Да ти дават кадрови решения, да ти кажат – йок, няма да е Желязков, трябва да е този, такава практика няма. И ако ние сме говорили така, то е защото заместник-председателя на ЕНП Мария Габриел, Илхан Кючюк, съпредседател на либералите, те с контактите и връзките си там бихме могли да съберем голямо мнозинство в ЕК и ЕП и да изпълним критериите да влезем в Шенген и еврозоната“, обясни Борисов.

„Приема се като много лошо дипломатическо възпитание с кого говориш, какво говориш. Това, което ще постигнем, да не ни вдигнат телефона повече, да не посмеят да напишат един имейл. Жалко е, защото и те имат своя потенциал“, каза той отношение на изтеклите разговори от заседание на ПП.

„Защо точно сега изтекоха? Те са ги имали преди доста време. Когато тръгнахме да правим прав, те изтекоха, неслучайно. И надали са последните. Аз от собствен опит знам“, коментира лидерът на ГЕРБ.

По думите му, изтеклите записи са нерегламентирани.

„На разговорите досега те бяха съвсем добри хора. Нито за момент не съм се поколебал и не съм си помислял, че това таят зад гърба ни“, подчерта той.

Мария Габриел поясни: „Замразяване на преговорите означава, че те могат да бъдат размразени преди да им бъде сложен окончателен край. Аз много ясно посочих фундаментални принципи и отговори, които чакам. Извинението не е към мен, а към българските граждани, към българската администрация, учители, офицери. Уважението е към нашите партньори“.

Тя посочи, че това ще предопредели дали замразяването ще се превърне в размразяване или ще се стигне до другата крайност.

„Те не са разчели защо загубиха само за 6 месеца управлението. И на срещите с другите партии и Тошко Йорданов, включително г-жа Корнелия Нинова, и ДПС, но особено тези две партии, с които са управлявали, казваха: „Тепърва ще видите за какво става въпрос“. Те просто са мислели, от това, което чуваме, да заменят един параван с друг, за да могат да безчинстват“, каза Бойко Борисов за ПП.

„Ще бъдат размразени, ако ние видим в тях истинско желание, каквото и ДБ заявиха – експертно правителство, за кратко време, да прекараме България през кризата“, каза от своя страна Борисов.

„Трети мандат не виждам как ще стане. Тогава изборите са много по-честен вариант към хората“, прогнозира той.  

„След като всичко направихме… Вежди (Рашидов, бел. ред. ) ми каза: „Докога ще се унижаваш бе, човек“. Ей сега, преди малко, вика: „На 70 години съм, 30 години съм с теб“. Казвам: „Заради България“. „Добре, ама повече нали няма?“. Те ще почнат да си тръгват хората от мен, ако продължа да поставям по този начин въпроса. Или се вразумяват всички - това значи замразено, връщаме се на стъпките, които говорихме“, обясни Борисов.

„Защо „Да, България“, които са управлявали с тях, не искат да дадат човек в кабинета? Как си отговаряте на този въпрос? Нямат желаещи да стават министри или нямат хора? Защо? За да могат в един момента да кажат: „Не, не, ние с това нямаме общо“, завърши Борисов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук